Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2010/11/policajac01.jpg

Tijekom vikenda, od 19. do 21. listopada, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke proveden je nadzor cestovnog prometa u cilju detektiranja najtežih prometnih prekršaja.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 19. do 21. listopada,  na području Policijske uprave koprivničko-križevačke proveden je nadzor cestovnog prometa u cilju detektiranja najtežih prometnih prekršaja.

U tom razdoblju zabilježene su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i osam prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama tri su osobe lakše ozlijeđene. Do prometnih nesreća je došlo uslijed vožnje pod utjecajem alkohola, neprilagođene brzine, nepoštivanja prednosti prolaska, nepropisnog pretjecanja i  nepropisnog uključivanja u promet.

Utvrđena su 222 prometna prekršaja, od čega 81 prekoračenje ograničenja brzina kretanja, 39 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 16 oduzimanja prednosti prolaska, 16 upravljanja vozilima za koje je istekla važnost prometne dozvole, 10 nekorištenja sigurnosnih pojaseva, četiri upravljanja neregistriranim vozilima, tri nepropisna pretjecanja, tri nekorištenja reflektirajućih prsluka, dva upravljanja motornim vozilima prije stjecanja prava, dva prekršaja mladih vozača koji su upravljali osobnim automobilima čije je snaga veća od 80 kW, dva upravljanja tehnički neispravnim vozilima  i drugi prekršaji.

Utvrđena su i tri kaznena djela „Izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“, zbog kojih su nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu podnijete kaznene prijave.

Iz prometa je isključeno osam vozila i 44 vozača. Policijski službenici su sankcionirali i četiri prekršaja iz Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, te tri prekršaja iz Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u petak, 19. listopada, u 19.05 sati u Ulici Đure Basaričeka u Đurđevcu, kada je 55 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,76 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveće prekoračenje brzine kretanja zabilježeno je u nedjelju, 21. listopada, u 16.39 sati u Bukovju Križevačkom, kada je vozač upravljao motociklom brzinom od 132 km/h, iako je najveća brzina kretanja prometnim znakom ograničena na 50 km/h.

U posebne prostorije do otrježnjenja bilo je smješteno 10 osoba, dok su tri osobe uhićene. Protiv tri vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni novčanim kaznama, uvjetnim kaznama zatvora i zabranama upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Tijekom noći 19./20. listopada, od 18 do 6 sata na području Policijske postaje Đurđevac provedena je preventivno - represivna akcija „Nadzor vožnje pod utjecajem alkohola”. Policijski službenici kontrolirali su 44 vozača i vozila, a utvrdili su devet prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola. Petorici vozača određen je smještaj u posebnu prostoriju do otriježnjenja, a jedan je uhićen i doveden na žurni prekršajni postupak, gdje je kažnjen je sa 10 dana zatvora, uvjetno na šest mjeseci, te zabranom upravljanja vozilima B kategorije pet mjeseci. 



Stranica