Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Tijekom vikenda, od 14. do 16. prosinca, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke proveden je nadzor cestovnog prometa u cilju detektiranja najtežih prometnih prekršaja.

Foto: Ilustracija  

Tijekom vikenda, od 14. do 16. prosinca, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke proveden je nadzor cestovnog prometa u cilju detektiranja najtežih prometnih prekršaja.

U tom razdoblju zabilježene su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. U nesrećama su četiri osobe lakše ozlijeđene. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno uključivanje u promet, nepoštivanje svjetlosnog znaka i vožnja pod utjecajem alkohola.

Utvrđeno je 68 prometnih prekršaja, od čega 13 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, sedam prekršaja nekorištenja sigurnosnih pojaseva, četiri prekršaja prekoračenja ograničenja brzina kretanja, tri prekršaja odnosila su se na oduzimanja prednosti prolaska, tri prekršaja upravljanja vozilima za koje je isteklo važenje prometne dozvole, tri nepropisna parkiranja, dva prekršaja upravljanja neregistriranim vozilima, dva upravljanja tehnički neispravnim vozilima, dva upravljanja vozilima bez upaljenih svjetala i dva prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilima.

Iz prometa je isključeno 16 vozača i sedam vozila. Utvrđena su dva prekršaja sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu.

Tijekom vikenda, utvrđeno je jedno kazneno djelo „Izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“, zbog kojeg je nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u subotu, 15. prosinca, u 1.15 sati u Zagrebačkoj ulici u Križevcima, kada je 50 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,00 g/kg. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja. Protiv vozača je proveden žurni prekršajni postupak na Prekršajnom sudu u Križevcima. Kažnjen je novčanom kaznom od 4 000 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Najveće prekoračenje brzine kretanja zabilježeno je u subotu, 15. prosinca, u 13.50 sati u Koprivničkoj ulici u Subotici Podravskoj, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 94 km/h iako je najveća brzina kretanja prometnim znakom ograničena na 60 km/h.

U posebne prostorije do otrježnjenja bile su smještene tri osobe, a jedna osoba, protiv koje je proveden i žurni prekršajni postupak, bila je uhićena.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

 

Obzirom na postojeće vremenske uvjete – gustu maglu, molimo sve sudionike u prometu za povećan oprez i poštivanje prometnih znakova i propisa, pri čemu posebno naglašavamo nužnost prilagođavanja brzine kretanja odnosno smanjenje brzine kretanja vozila posebice u zonama osnovnih i srednjih škola, te poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prvenstva prolaska na raskrižjima, ali i upozoravaju vozači na približavanje obilježenim pješačkim prijelazima.

Na vozače motornih vozila posebno apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju svojim vozilima, već da to prepuste vozačima koji nisu konzumirali alkohol ili da koriste usluge taxi-službe.

Vozače bicikala, posebice starije životne dobi, molimo za povećan oprez prilikom silaska s bicikla odnosno sjedanja na bicikl kako ne bi dolazilo do poskliznuća i padova istih na kolnik. Također ih molimo da, na dijelovima biciklističkih staza i traka prekrivenim raskvašenim snijegom ne upravljaju biciklima, već da takve dionice prijeđu pješice gurajući bicikl.



Stranica