Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Tijekom vikenda, od 21. do 23. prosinca, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je nadzor cestovnog prometa u cilju detektiranja najtežih prometnih prekršaja.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 21. do 23. prosinca, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je nadzor cestovnog prometa u cilju detektiranja najtežih prometnih prekršaja.

U tom razdoblju zabilježeno je osam prometnih nesreća s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, nepropisno uključivanje u promet, nepoštivanje svjetlosnog znaka, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisna vožnja u nazad i nalet na životinju.

Utvrđeno je 96 prometnih prekršaja, od čega 21 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 13 prekoračenja ograničenja brzina kretanja, 10 nekorištenja reflektirajućeg prsluka odnosno reflektirajuće biciklističke odjeće, devet upravljanja vozilima bez upaljenih svjetala, sedam upravljanja tehnički neispravnim vozilima, tri nekorištenja sigurnosnih pojaseva i tri prekršaja oduzimanja prednosti prolaska.

Izvršenim testiranjem uređajem Cozart kod jednog vozača utvrđena je pozitivna reakcija na prisutnost opojne droge u organizmu.

Iz prometa je isključen 21 vozač i jedno vozilo, te je utvrđeno kazneno djelo „Izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“, zbog kojeg je nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 23. prosinca, u 4.25 sati na Trgu J.J. Strossmayera u Križevcima, kada je 24 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,81 g/kg. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveće prekoračenje brzine kretanja zabilježeno je u nedjelju, 23. prosinca, u 11.20 sati u Vlaislavu, kada je 52-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 104 km/h, iako je najveća brzina prometnim znakom ograničena na 60 km/h.

Tijekom vikenda u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva smješteno je devet vozača, od kojih su tri vozača uhićena, te su protiv njih provedeni žurni prekršajni postupci.

Obzirom na predstojeće Božićne blagdane, pozivamo sve sudionike u prometu da poštuju prometne znakove, te da postupaju sukladno znacima i naredbama koje daju policijski službenici prilikom fizičke regulacije prometa.

Pozivamo vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima. Kako će velik broj građana proslaviti Božić u obiteljskom krugu i u krugu bliskih prijatelja, molimo ih da upravljanje vozilima prepuste osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića ili da prenoće kod članova obitelji ili prijatelja.

 

Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu



Stranica