Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Stop policija1.jpg

Tijekom vikenda ukupno je utvrđen 131 prometni prekršaj

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 14. do 17. lipnja na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su brzina neprimjerena uvjetima i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti. U prometnim nesrećama dva vozača su bila pod utjecajem alkohola, dok  mladi vozači nisu evidentirani kao počinitelji prometnih nesreća.

Ukupno je utvrđen 131 prometni prekršaj od čega 24 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 45 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 14 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, dva prekršaja upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i jedan prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora dva vozača su bila smještena u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, četiri vozača su bila uhićena i spram četiri vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni novčanim kaznama, zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije, dok su dva vozača zadržana u zatvoru u Bjelovaru.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 15. lipnja, oko 17.30 sati nedaleko Ždale, kod 26 - godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,06 promila. Vozač je bio uhićen i nad istim je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilom.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 15. lipnja, u 14.37 sati u Križevcima, u Križevačkoj ulici kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 94 kilometara na sat iako je brzina prometnim propisima ograničena na 50 kilometara na sat.

Tijekom vikenda mladi vozači počinili su osam prekršaja od kojih su četiri sankcionirana zbog vožnje pod utjecajem alkohola, dva zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, jedan radi upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i jedan radi nepropisnog korištenja mobitela.
U činjenju prometnih prekršaja tijekom vikenda zatečena su tri recidivista koji su počinili četiri prometna prekršaja (upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 2, upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje – 1 i upravljanje vozilom za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom -1).

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu
 

Vozače motornih vozila molimo da povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu te prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu, da na otvorenim dijelovima cesta ne „ulijeću u škare“, ne pretječu vozila  ispred prijevoja ili nepreglednih zavoja te da prije svakog ulaska u zavoj smanje brzinu kretanja vozila. Ne preporučamo nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, kako ne bi došlo do slijetanja vozila s kolnika.
Pješake i vozače bicikala molimo da budu oprezni noću i uvjetima smanjene vidljivosti te da za svoje kretanje koriste površine namijenjene pješacima odnosno vozačima bicikala.
Podsjećamo da vozači motornih vozila brzinu kretanja svog vozila trebaju uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, da moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.
Mlade vozače molimo, da zbog nedovoljno vozačkog iskustva budu izrazito oprezni prilikom sudjelovanja u prometu, da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju te ih podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilima ne smiju imati u organizmu alkohola.

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.
Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djeca u automobilima se moraju prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.
 
Također, apeliramo na vozače mopeda i motocikala da prije sudjelovanja u cestovnom prometu izvrše provjeru tehničke ispravnosti sustava za svjetlosnu signalizaciju, za kočenje i upravljanje mopeda i motocikala, posebice pneumatika. Podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne kacige te preporučamo korištenje zaštitnih odjela, jer vozači mopeda i motocikala osim ove nemaju nikakvu drugu zaštitnu opremu. Stoga je bitno da su oni kvalitetni i da veličinom odgovaraju vozaču. Kaciga koju koriste vozači mopeda i motocikala i putnici koje oni prevoze, mora biti propisna, homologirana i pričvršćena.
Vozači i svi ostali sudionici u prometu, trebaju biti koncentrirani na vožnju i kretanje u prometu na cestama, jer pravovremena reakcija može spasiti život. Ukoliko se sluša glazba ista neka ne bude preglasna jer vozač neće čuti zvuk sirene policije ili hitne pomoći. Na sudionike u prometu apeliramo da ne telefoniraju tijekom vožnje i ne šalju poruke mobitelom, vozilo treba zaustaviti na pogodnom mjestu i obaviti razgovor ili poslati poruku.

 

Priopćenja | Promet i vozila