Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2013/07/kapa,palica.bmp

Tijekom vikenda, od 5. do 7. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, u kojima su dvije osobe teže ozlijeđene, a pet osoba je lakše ozlijeđeno.

Foto: Ilustracija  

Tijekom vikenda, od 5. do 7. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, u kojima su dvije osobe teže ozlijeđene, a pet osoba je lakše ozlijeđeno. Također, zabilježene su tri prometne nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća su bile neprilagođena brzina, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno kretanje kolnikom i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom.

U nadzoru prometa utvrđena su 72 prometna prekršaja, od čega 27 prekoračenja ograničenja brzina kretanja, devet prekršaja pretovara, sedam prekršaja odnosilo se na upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, pet prekršaja upravljanja vozilima prije stjecanja prava i četiri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Iz prometa je isključeno 12 vozača i pet vozila.

U posebne prostorije do otrježnjenja bila su smještena četiri vozača. Tijekom vikenda nije bilo uhićenih vozača niti su provedeni žurni prekršajni postupci. 

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 5. srpnja, u 18.55 sati u Varaždinskoj ulici u Subotici Podravskoj, kada je 44 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,14 g/kg, pri čemu je prouzročio prometnu nesreću s ozlijeđenim osobama. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do otrježnjenja.

Najveća brzina kretanja utvrđena je u petak, 5. srpnja, u 16.32 sati na Križevačkoj cesti u Koprivnici, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 100 km/h iako je brzina kretanja vozila ograničena na 50 km/h.

 

Dobro je podsjetiti!

Podsjećamo vozače da već malene količine alkohola u organizmu otežavaju zapažanje, usporavaju reakcije vozača, te pridonose neopreznoj vožnji i ignoriranju prometnih propisa, a što rezultira agresivnom i rizičnom vožnjom i događanjem prometnih nesreća. Stoga apeliramo na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste usluge taxi-službe ili da zamole osobu koja nije konzumirala alkoholna pića a posjeduje valjanu vozačku dozvolu da upravlja vozilom.


Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da su dužni poštivati prometne znakove i prometne propise, pri čemu posebno na njih apeliramo da ne prekoračuju ograničenja brzina kretanja i da ne upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola. Također ih molimo da koriste zaštitne kacige, te da budu oprezni prilikom uključivanja u promet, te pretjecanja i obilaženja drugih kategorija vozila.



Stranica