Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2013/03/AutoPoliicijaVrata.jpg

Utvrđeno je 109 prometnih prekršaja, od čega 35 prekoračenja ograničenja brzina kretanja vozila, 19 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, osam upravljanja tehnički neispravnim vozilima, osam upravljanja vozilima kojima je istekao tehnički pregled i šest nekorištenja sigurnosnih pojaseva

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 27. do 29. rujna, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. Okolnost uslijed kojih je došlo do ovih prometnih nesreća bila je nepoštivanje prednosti prolaska na raskrižju.

Utvrđeno je 109 prometnih prekršaja, od čega 35 prekoračenja ograničenja brzina kretanja vozila, 19 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, osam upravljanja tehnički neispravnim vozilima, osam upravljanja vozilima kojima je istekao tehnički pregled i šest nekorištenja sigurnosnih pojaseva.

Iz prometa je isključeno 20 vozača i četiri vozila. Sukladno Zakonu o obveznom osiguranju u prometu sankcioniran je jedan prekršaj, a sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu sankcionirano je šest prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 29. rujna, u 0.10 sati u Ulici Molve Ledine u Molvama, kada je 42 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,72 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća brzina kretanja vozila očitana je u subotu, 28. rujna, u 8.35 sati na Križevačkoj cesti u Koprivnici, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 100 km/h, iako je brzina ograničena na 50 km/h.

Tijekom vikenda u posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su četiri vozača. Tijekom vikenda nije bilo uhićenih vozača.

 

Dobro je podsjetiti!

Oprezno u prometu

Način sudjelovanja vozilima u prometu potrebno je prilagoditi mokrim i klizavim kolnicima, te smanjenoj vidljivosti uslijed kiše – povećati razmak između vozila, smanjiti brzinu kretanja, izbjegavati nagla kočenja i pravovremeno uključivati pokazivače smjera prilikom skretanja.

Sve sudionike u prometu podsjećamo na nužnost postupanja sukladno značenju prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska na raskrižjima.

Djecu mlađu od 14 godina, a i njihove roditelje, podsjećamo da  ne smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, već da moraju biti u pratnji osobe starije od 16 godina. Sve bicikliste mlađe od 16. godina podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne biciklističke kacige. Sve vozače bicikala podsjećamo na obavezu korištenja reflektirajućih prsluka odnosno reflektirajuće biciklističke odjeće u vrijeme smanjene vidljivosti.

Pješake podsjećamo da u vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti označeni izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. 



Stranica