Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Utvrđen je 101 prometni prekršaj, od čega 12 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 20 prekoračenja dopuštenih brzina kretanja vozila.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 4. do 7. travnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježena je prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teže ozlijeđena i tri prometne nesreće s materijalnom štetom. Prometne nesreće zabilježene su zbog oduzimanja prednosti prolaska, nepropisnog uključivanja u promet, nepropisnog pretjecanja i upravljanja biciklom na nestabilan način. Vozači koji su prouzročili prometne nesreće nisu bili pod utjecajem alkohola.

Utvrđen je 101 prometni prekršaj, od čega 12 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 20 prekoračenja dopuštenih brzina kretanja vozila.

Tijekom vikenda u posebnim prostorijama za smještaj do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su četiri vozača. Dva vozača su uhićena i protiv njih su provedeni žurni prekršajni postupci. Jedan je vozač uz novčanu kaznu kažnjen i uvjetnom kaznom zatvora, dok je drugi kažnjen kaznom zatvora od 15 dana i predan je na izdržavanje kazne u zatvor u Bjelovaru.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u petak, 4. travnja, u 23.56 sati u Koprivničkom Ivancu, kada je 39 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,09 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa očitana je u petak, 4. travnja, u 10.57 sati u Svetom Ivanu Žabnu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 90 km/h iako je brzina ograničena na 50 km/h.

 

Dobro je podsjetiti

Biciklisti – budite oprezni

Biciklom se obavezno treba kretati biciklističkim stazama, pješačko-biciklističkim stazama i biciklističkim trakama. Ukoliko se biciklista kreće prometnicom bez staza ili traka za kretanje biciklista, potrebno je kretati se uz desni rub kolnika u pravcu kretanja.
Prilikom skretanja potrebno je pogledom preko ramena provjeriti da se to može učiniti te potom dati znak lijevom ili desnom rukom ostalim vozačima o namjeri skretanja.

U grupi uvijek vozite bicikl jedan iza drugoga, u koloni. Ruke moraju uvijek biti na upravljaču bicikla i ne smije se pridržavati za drugog biciklistu ili neko drugo vozilo jer to doprinosi padovima i prometnim nesrećama.

Vozači motocikla i mopeda – oprezno  prometu

Dolaskom toplijeg vremena povećan je broja mopeda i motocikala u prometu na cestama.

Kako bi smanjili stradavanje ove kategorije sudionika u prometu, a posebice prevenirali događanje prometnih nesreća s najtežim posljedicama, svim vozačima mopeda i motocikala savjetujemo da:
• obavezno koriste homologiranu zaštitnu kacigu, te da ju pravilno pričvrste,
• ne upravljaju ovim kategorijama vozila prije stjecanja prava odnosno bez položenog vozačkog ispita za odgovarajuću kategoriju vozila,
• ne konzumiraju alkoholna pića prije i tijekom vožnje,
• poštuju ograničenja brzine kretanja vozila,
• ne kreću naglo iz mjesta (tzv. „startanje“) i da ne koče naglo i nepotrebno,
• ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima (zavoji, prijevoji, nadvožnjaci i drugo) i kolone vozila,
• ne vrše preinake na svojim vozilima kojima pojačavaju snagu motora ili povećavaju razinu buke,
• na vozilu imaju upaljena svjetla,
• ne prevoze djecu,
• ne prevoze više osoba na vozilu od onog broja koji je upisan u prometnu dozvolu,
• ne sjedaju na moped ili motocikl ukoliko su umorni i pod utjecajem lijekova,
• vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila, te važnosti prometne dozvole i osiguranja vozila,
• pravovremeno ostale sudionike u prometu obavijeste o promjeni smjera kretanja ili zaustavljanja.



Stranica