Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2014/06/pol.vozilo.bmp

Tijekom vikenda, od 20. do 23. lipnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i prometna nesreća s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 20. do 23. lipnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i prometna nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama s ozlijeđenim osobama tri osobe su teže ozlijeđene, a pet osoba je lakše ozlijeđeno. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bila je vožnja nepropisnom brzinom (3), nepropisno pretjecanje (2), nepropisna vožnja unazad (1) i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (2). Pod utjecajem alkohola bila su četiri vozača koja su prouzročila prometne nesreće. 

Utvrđen je 121 prometni prekršaj, od čega 25 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 17 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.           

Tijekom vikenda u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva smješteno je bilo osam vozača, uhićena su dva vozača, a protiv jednog vozača je proveden žurni prekršajni postupak. 

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u nedjelju, 22. lipnja, u 16.15 sati u Koprivnici, u Zagrebačkoj ulici, kada je 53 - godišnji vozač upravljao mopedom pod utjecajem alkohola od 2,45 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je uhićen i protiv njega će biti proveden žurni prekršajni postupak. 

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa očitana je u subotu, 21. lipnja 2014.g., u 1.03 sati u Križevačkoj ulici u Koprivnici, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 104 km/h na mjestu gdje je brzina ograničena na 50 km/h. 

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve sudionike u prometu, a posebice vozače, podsjećamo na nužnost poštivanja prometnih znakova i prometnih pravila kojima se regulira pravo prvenstva prolaska kroz raskrižja.

Vozače motornih vozila, a posebice motocikala, podsjećamo da se prije započinjanja radnji vozilom u prometu, kao što su skretanje i pretjecanje, potrebno uvjeriti da se radnja može izvesti sigurno bez ugrožavanja ostalih sudionika u prometu. 

Vozače motocikala i mopeda podsjećamo na obavezu korištenja homologiranih zaštitnih kaciga. 

Upravljanjem pod utjecajem alkohola uvelike se povećava mogućnost događanja prometnih nesreća, stoga podsjećamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cestama, već da zamole osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkohol da upravlja vozilom ili da koriste usluge taksi službe.

Mlade vozače podsjećamo da za njih vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

Kako nam predstoji pogoršanje vremena, upozoravamo vozače da prilagode brzinu kretanja vozila mokrom i klizavom kolniku, odnosno da smanje brzinu kretanja, te da povećaju međusobni razmak između vozila. Vozače bicikala molimo da za vrijeme kišnih oborina ne upravljanju biciklima na način da u jednoj ruci drže kišobran jer se na taj način povećava nestabilnosti vozila ali i mogućnost pada.



Stranica