Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2014/06/pol.vozilo.bmp

Utvrđen je 81 prometni prekršaj, od čega 24 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i devet nepropisnih i neprilagođenih brzina.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 18. do 21. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i četiri s materijalnom štetom. Jedna osoba je teško ozlijeđena, a tri osobe su lakše ozlijeđene. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepropisno uključivanje u promet, vožnja neprilagođenom brzinom, nepropisno pretjecanje, oduzimanje prednosti prolaska i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti. Pod utjecajem alkohola bila su tri vozača koja su prouzročila prometne nesreće.

Utvrđen je 81 prometni prekršaj, od čega 24 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i devet nepropisnih i neprilagođenih brzina.

Tijekom vikenda u posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je devet vozača.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 20. srpnja, u 0.55 sati u Lemešu Križevačkom, kada je 22 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,63 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 20. srpnja, u 17.40 sati na Đelekovečkoj cesti u Koprivnici, kada je 40 - godišnji vozač, koji je ujedno bio pod utjecajem alkohola od 0,79 g/kg, upravljao osobnim automobilom brzinom od 145 km/h, iako je u brzina ograničena na 50 km/h.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Prilikom pretjecanja vozač se mora uvjeriti da je cesta ispred njega slobodna, da je razmak između njegovog vozila i vozila koje pretječe dovoljan da ne dođe do kolizije, da vozač vozila koje pretječe ne kreće u pretjecanje vozila ispred ili ne skreće ulijevo.

Vozači koji skreću trebaju pravovremenim uključivanjem pokazivača smjera o svojoj namjeri upozoriti ostale sudionike u prometu, te se moraju pogledom na cestu iza sebe uvjeriti da ih drugo vozilo ne pretječe.

Prilikom uključivanja u promet s kolnog ulaza, dvorišta, parkirališta i sličnih površina, vozač mora propustiti sva vozila koja se kreću tom cestom.

Brzinu kretanja vozila vozač mora prilagoditi svim okolnostima u vezi karakteristika i stanja prometnice, prometnih znakova, gustoći prometa, tereta koji prevozi, vremenskim prilikama, vidljivosti i događaja u neposrednoj blizini ceste, kako ne bi dolazilo do izlijetanja vozila sa ceste u zavoju ili naleta na vozilo ispred sebe.

Ne preporučujemo upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića. Podsjećamo da je za mlade vozače dopuštena koncentracija od 0,00 promila alkohola u organizmu, a za ostale vozače do 0,50 promila.



Stranica