Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Policijski službenici su u nadzoru prometa uočili i sankcionirali 115 prometnih prekršaja, od čega 24 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 37 vožnji nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 17. do 19. listopada, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, u kojima je jedna osoba teško i pet osoba lakše ozlijeđeno, te dvije nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, nepropisno skretanje i greška pješaka. Dvije prometne nesreće prouzročili su vozači pod utjecajem alkohola.

Policijski službenici su u nadzoru prometa uočili i sankcionirali 115 prometnih prekršaja, od čega 24 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 37 vožnji nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je  osam vozača. Dva su vozača uhićena i protiv njih su provedeni žurni prekršajni postupci, u kojima su kažnjeni uvjetnim kaznama zatvora i novčanim kaznama, te su im izrečene zabrane upravljanja vozilima kategorije.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u subotu, 18. listopada, u 3.46 sati u Đurđevcu, kada je 41 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,18 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveće prekoračenje dopuštene brzine kretanja vozila utvrđeno je u subotu, 18. listopada, u 5.30 sati u Ulici kralja Tomislava u Križevcima, gdje je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 105 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Nepropisna i neprilagođena brzina uzrok su događanja trećine prometnih nesreća. Podsjećamo sve vozače da poštuju ograničenja brzina kretanja vozila, te da brzinu prilagode stanju kolnika, uvjetima vidljivosti, vremenskim prilikama i prometnoj signalizaciji.

Ponovno ukazujemo da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća. Stoga pozivamo vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge taxi-službe i javnog prijevoza, odnosno da zamole osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije pod utjecajem alkohola da upravlja vozilom.  Mlade molimo da prilikom izlaska između sebe odrede jednu osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu kao vozača, te da ta osoba ne konzumira alkoholna pića.

Ponovno podsjećamo sve sudionike u prometu da se prije nego što izvrše neku radnju vozilom u prometu, kao što su to skretanje, pretjecanje, obilaženje, uključivanje u promet i drugo, uvjere da prilikom izvođenja radnje neće u opasnost dovesti sebe ili drugoga.



Stranica