Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Policijski službenici prilikom nadzora prometa uočili su i sankcionirali 171 prometni prekršaj, od čega 23 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 71 prekršaj vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom. 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 16. do 18. siječnja, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježena je prometna nesreća u kojoj su dvije osobe lakše ozlijeđene, te pet nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska,  nepropisno obilaženje i nepropisna vožnja u nazad. U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola bio je jedan vozač.

Policijski službenici prilikom nadzora prometa uočili su i sankcionirali 171 prometni prekršaj, od čega 23 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 71 prekršaj vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je osam vozača, a tri vozača uhićena. Provedena su tri žurna prekršajna postupka u kojima su počinitelji prekršaja kažnjeni novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju, 18. siječnja, u 20.30 sati u Ferdinandovcu, kada je 41 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,18 promila, te izazvao prometnu nesreću. Vozač je zadržan do prestanka djelovanja opojnog sredstava.

Najveća brzina zabilježena je u petak, 16. siječnja, u 14.40 sati u Bukovju Križevačkom, na državnoj cesti broj 22, kada je 20 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 96 kilometara na sat, na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 50 96 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Kako su uslijed kiše i magle kolnici mokri i skliski, vozači motornih vozila moraju brzinu svojih vozila prilagoditi rečenim uvjetima odnosno trebaju smanjiti brzinu kretanja svojih vozila i povećati međusobni razmak prilikom vožnje u slijedu.

Vozači motornih vozila dodatno moraju smanjiti brzinu svojih vozila kada se približavaju zavojima, prijevojima i drugim konfiguracijama prometnice kako ne bi dolazilo do slijetanja vozila s kolnika.

Prilikom približavanja  raskrižju potrebno je smanjiti brzinu kretanja, te pravovremeno zauzeti položaj na odgovarajućoj prometnoj traci i sukladno prometnim znakovima ili pravilima poštivati pravo prvenstva prolaska.

Ponovno naglašavamo da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića negativno utječe na stanje sigurnosti u prometu na cestama jer alkohol negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Mlade vozače ponovno podsjećamo da nakon konzumacije alkohola ne smiju upravljati vozilima. Isto tako mlade vozače podsjećamo da su dužni poštivati prometne znakove i prometna pravila koja se odnose na brzinu kretanja u naselju, a da van naselja ne smiju upravljati vozilima brzinom iznad 90 kilometara na sat.



Stranica