Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Sankcionirano je 147 prometnih prekršaja, od čega 21 upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola i 21 upravljanje vozilima nepropisnom brzinom. 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, 6. do 9. ožujka, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježene su  četiri prometne nesreće, od čega prometna nesreća u kojoj je jedna osobe lakše ozlijeđena, te tri nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Uzroci ovih nesreća bili su oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno skretanje i nepropisno pretjecanje. Jednu nesreću prouzročio je mladi vozač osobnog automobila pod utjecajem alkohola.

Sankcionirano je 147 prometnih prekršaja, od čega 21 upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola i 21 upravljanje vozilima nepropisnom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je pet vozača. Tri vozača su uhićena, a protiv dva su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni visokom novčanom kaznom i uvjetnom kaznom zatvora, te su im izrečene zabrane upravljanja vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 7. ožujka, u 19.15 sati u Svetom Petru Čvrstecu, kada je 28 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,00 promila i za vrijeme zabrane upravljanja vozilima B kategorije. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je bio uhićen. Protiv vozača je na Prekršajnom sudu u Križevcima proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom od 15.600 kuna i zabranom upravljanja vozilima B kategorije osam mjeseci.

Najveće prekoračenje brzine kretanja zabilježeno je u subotu, 7. ožujka, u 16.25 sati u Ulici Ivana Lepušića u Križevci, kada je 27 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 116 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Ponovno podsjećamo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, da upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima, te apeliramo na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima.

Posebno ističemo da za mlade vozače vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima na cesti pod utjecajem alkohola odnosno nakon konzumacije alkoholnih pića.
Ističemo da su svi sudionici u prometu dužni postupati sukladno značenju prometnih znakova ili sukladno prometnim pravilima kojima se regulira pravo prvenstva prolaska kroz raskrižja.

Prije nego što se vozilom počinje vršiti neka radnja u prometu, kao što je to pretjecanje, skretanje, obilaženje ili vožnja unatrag, potrebno se uvjeriti da se rečena radnja može izvršiti na siguran načina te da se nitko od sudionika u prometu neće dovesti u opasnost.



Stranica