Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Tijekom vikenda, od 13. do 15. ožujka, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke prometne nesreće nisu zabilježene.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 13. do 15. ožujka, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke prometne nesreće nisu zabilježene.

Policijski službenici su u nadzoru prometa uočili i sankcionirali 138 prometnih prekršaja, od čega 26 upravljanja pod utjecajem alkohola i 10 vožnji nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je šest vozača. Tri su vozača uhićena, te su protiv njih provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u petak, 13. ožujka, u 19.45 sati u Ulici kralja Tomislava u Molvama, kada je 55 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,15 promila, te je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u subotu, 14. ožujka, u 13.22 sati u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 108 kilometara na sat, na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba.

Mlade vozače podsjećamo da ne smiju upravljati osobnim automobilima čija je snaga motora veća od 80 kilowata, te da nakon konzumacije alkoholnih pića ne smiju upravljati vozilima – dozvoljena koncentracija alkohola u organizmu mladog vozača je 0,00 promila.

Apeliramo na vozače mopeda i motocikala da prije sudjelovanja u cestovnom prometu izvrše provjeru tehničke ispravnosti sustava za svjetlosnu signalizaciju, za kočenje i upravljanje mopeda i motocikala, posebice pneumatika.

Podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne kacige, te preporučamo korištenje zaštitnih odjela, jer vozači mopeda i motocikala osim ove nemaju nikakvu drugu zaštitnu opremu. Stoga je bitno da su ona kvalitetna i da veličinom odgovaraju vozaču. Kaciga koju koriste vozači mopeda i motocikala, i putnici koje oni prevoze, mora biti propisna, homologirana i pričvršćena.

Prilikom upravljanja motociklima i mopedima treba upaliti svjetla. Ne smiju se prevoziti djeca, kao ni više osoba od onog broja koji je upisan u prometnu dozvolu. Ne smije se sjedati na moped ili motocikl ukoliko su vozači umorni i pod utjecajem lijekova. Treba voditi računa o tehničkoj ispravnosti vozila i važnosti prometne dozvole i osiguranja vozila. Ostale sudionike u prometu treba pravovremeno obavijestiti o promjeni smjera kretanja ili zaustavljanja vozila. Isto tako, podsjećamo da je novim izmjenama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama („Narodne novine“ 92/2014) zabranjeno korištenje mobitela u vožnji i ovim kategorijama vozila.



Stranica