Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2015/04/palica pol..bmp

Tijekom vikenda, od 3. do 5. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće, od čega jedna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 3. do 5. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće, od čega jedna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Policijski službenici su sankcionirali 120 prometnih prekršaja, od čega 30 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 11 vožnji nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je  šest vozača, a dva vozača su uhićena. Provedena su dva žurna prekršajna postupka u kojima su vozači kažnjeni novčanom kaznom, kaznom zatvora i zabranom upravljanja vozilima B kategorije. Na izdržavanje kazne u zatvor u Bjelovaru predan je jedan vozač.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju, 5. srpnja, u 0.50 sati u Ulici kralja Tomislava u Križevcima, kada je 39 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od  2,71 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća brzina zabilježena je u nedjelju, 5. srpnja, u 14.50 sati u Zagrebačkoj ulici u Svetom Ivanu Žabnu, kada je 56 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 86 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.


Dobro je posjetiti

Oprezno u prometu

Vozače motornih vozila molimo da prilagode brzinu kretanja svog vozila vremenskim uvjetima i stanju na cestama, da povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, te prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu, da na otvorenim dijelovima cesta ne „ulijeću u škare“, ne pretječu vozila  ispred prijevoja ili nepreglednih zavoja, da prije svakog ulaska u zavoj smanje brzinu kretanja vozila, te da se pridržavaju pravila prednosti prolaska koja su regulirana prometnim znacima ili prometnim pravilima. Prije skretanja i pretjecanja potrebno je uvjeriti se da se ove radnje mogu učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu.

Podsjećamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, te da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba.

Također, apeliramo na vozače mopeda i motocikala da prije sudjelovanja u cestovnom prometu izvrše provjeru tehničke ispravnosti sustava za svjetlosnu signalizaciju, za kočenje i upravljanje mopeda i motocikala, posebice pneumatika. Podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne kacige, te preporučamo korištenje zaštitnih odjela, jer vozači mopeda i motocikala osim ove nemaju nikakvu drugu zaštitnu opremu. Stoga je bitno da su oni kvalitetni i da veličinom odgovaraju vozaču. Kaciga koju koriste vozači mopeda i motocikala, i putnici koje oni prevoze, mora biti propisna, homologirana i pričvršćena.

Ponovno podsjećamo da su se vozači bicikala dužni kretati izgrađenim biciklističkim stazama  ili trakama, a ukoliko ove površine nisu izgrađene dužni su se kretati uz desni rub kolnika. Ističemo da djeca do 16. godine života obavezno moraju za vrijeme dok upravljaju biciklom na cesti na glavi imati zaštitnu biciklističku kacigu.

Na sve sudionike u prometu apeliramo da postupaju sukladno značenjima prometnih znakova na raskrižju i svjetala semafora.



Stranica