Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2015/09/prometni_policajac02.jpg

Sankcionirano je 98 prometnih prekršaja, od čega 22 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 13 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom brzinom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, 9. do 11. listopada, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je osam prometnih nesreća, od čega četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i četiri s materijalnom štetom. U nesrećama je pet osoba lakše ozlijeđeno. Uzroci događanja prometnih nesreća bili su neprilagođena brzina, nepropisno uključivanje u promet, nepropisno obilaženje, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno kretanje kolnikom i nedovoljna udaljenost od desnog ruba kolnika. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su tri prometne nesreće.

Sankcionirano je 98 prometnih prekršaja, od čega 22 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 13 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je pet vozača, a tri su uhićena. Proveden je jedan žurni prekršajni postupak.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 11. listopada, u 2.30 sati u Ulici Ivana Viteza u Križevcima, kada je 51 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,29 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveće prekoračenje brzine kretanja zabilježeno je u petak, 9. listopada, u 16.40 sati u Zagrebačkoj ulici u Svetom Ivanu Žabnu, kada je 26 - godišnja vozačica upravljala osobnim automobilom brzinom od 93 kilometra na sat, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve sudionike u prometu, a posebice vozače motornih vozila, podsjećamo da su dužni poštivati prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, a posebice su se dužni postupiti po prometnom znaku „Obavezno zaustavljanje“. Ističemo i da su na raskrižjima cesta iste važnosti vozači dužni propustiti vozilo koje im dolazi s desne strane.

Na vozače motornih vozila apeliramo da brzinu kretanja svojih vozila prilagode vremenskim uvjetima, stanju kolnika, karakteristikama cesta, gustoći prometa i uvjetima vidljivosti.

Prije skretanja, uključivanja u promet, vožnje unatrag, obilaženja ili pretjecanja vozač koji namjerava izvršiti jednu od ovih radnji mora se uvjeriti da ju može izvršiti na siguran načina, odnosno da prilikom vršenja radnji neće ugroziti sebe niti druge sudionike u prometu.

Vozačima ne savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taxi-službe odnosno da upravljanje vozilom prepuste osobi za koju znaju da posjeduje valjanu vozačku dozvolu i da nije konzumirala alkoholna pića. Mlade vozače ponovno podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne smiju niti pokušati upravljati vozilima, odnosno da za njih vrijedi dopuštena koncentracija od 0,00 promila.



Stranica