Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/kapa,palica.bmp

Tijekom vikenda, 15. do 17. travnja, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je pet osoba lakše ozlijeđeno. Nesreće su zabilježene zbog neprilagođene brzine i oduzimanja prednosti prolaska. 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, 15. do 17. travnja, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je pet osoba lakše ozlijeđeno. Nesreće su zabilježene zbog neprilagođene brzine i oduzimanja prednosti prolaska.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su dvije  prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i jednu s materijalnom štetom. Jednu prometnu nesreću s ozlijeđenim osobama prouzročio je mladi vozač koji je bio pod utjecajem alkohola.

Ponovno ističemo da upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometnim nesrećama. Savjetujemo svim vozačima da nakon što su konzumirali alkoholna pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza i taxi-službe odnosno da upravljanje vozilom prepuste drugom vozaču koji nije konzumirao alkohol i koji posjeduje valjanu vozačku dozvolu.

Zasebno ističemo da mladi vozači ne smiju imati alkohola u organizmu odnosno da za mlade vozače vrijedi ograničenje od 0,00 promila alkohola u organizmu.

Sankcionirana su  144 prometna prekršaja, od čega 23 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 39 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva smještena su dva vozača. Dva vozača su uhićena, a protiv jednog je proveden žurni prekršajni postupak, nakon kojeg je predan na izdržavanje izrečene kazne zatvora.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 17. travnja, u 19.15 sati u Ulici Augusta Šenoe u Đurđevcu, kada je 46 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 3,37 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveće prekoračenje ograničenje brzine kretanja utvrđeno je u subotu, 16. travnja, u 3.08 sati u Novom Glogu, kada je 26 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 116 kilometara, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Svrha ograničenja brzina kretanja na prometnicama je zaštita svih sudionika u cestovnom prometu. Što je veće prekoračenje najveće dopuštene brzine kretanja vozila, to je duži zaustavni put vozila – vozač neće moći sigurno, po sebe i po stale sudionike u prometu, zaustaviti vozilo ispred opasnosti ili prepreke na cesti.

Zahvaljujemo građanima koji su se uključili u provedbu 24 - satne akcije nadzora brzine kretanja vozila za 21./22. travnja dostavom svojih prijedloga mjesta za nadzor brzine kretanja vozila.

Ponovno podsjećamo i na nužnost poštivanja prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska na raskrižjima, posebice na pravilo da je vozač koji skreće ulijevo dužan propustiti sva vozila koja mu iz suprotnog smjera dolaze u susret i zadržavaju smjer svog kretanja ili skreću udesno.

Kako je na prometnicama sve više mopeda i motocikala, kao i bicikala, sve vozače ovih vozila molimo da poštuju prometne propise, te da postupaju sukladno značenju prometnih znakova, a vozače ostalih motornih vozila da budu oprezni prilikom skretanja i uključivanja u promet kako bi se izbjegli naleti na vozače bicikala i motocikala.

Sutra, 19. travnja, za vrijeme biciklističke utrke „Tour of Croatia“ privremeno će se za sav promet zatvoriti prometnice kojima će se utrka odvijati, te stoga građane molimo za razumijevanje i strpljenje i postupanje sukladno naredbama policijskih službenika i redara u osiguranju. 



Stranica