Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/04/pol.vozilo.bmp

Sankcionirano je 136 prometnih prekršaja, od čega 28 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 59 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.  

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 22. do 24. travnja, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke, zabilježene su tri prometne nesreće od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. Nesreće su zabilježene zbog neprilagođene brzine (1) i vožnje na nedovoljnoj udaljenosti (2). Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su sve tri prometne nesreće.

Sankcionirano je 136 prometnih prekršaja, od čega 28 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 59 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Tijekom vikenda u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva smještena su bila četiri vozača. Uhićena su tri vozača.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 24. travnja, u 19.30 sati u Ulica  seljačke bune u Kunovcu, kada je 42 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,99 promila. Vozač je bio isključen iz daljnjeg sudjelovanja u prometu.

Najveće prekoračenje ograničenje brzine kretanja utvrđeno je u nedjelju, 24. travnja, u 15.50 sati u Križevačkoj ulici u Sokolovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 99 km/h iako je brzina kretanja vozila u rečenom mjestu ograničena na 50 km/h.

Dobro je podsjetiti

Vozačima motornih vozila ponovno ukazujemo na opasnosti koje sa sobom nosi upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića odnosno na veću vjerojatnost da će vozači pod utjecajem alkohola izazvati prometne nesreće.

Opetovano savjetujemo svim vozačima da nakon što su konzumirali alkoholna pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza i taxi-službe odnosno da upravljanje vozilom prepuste drugom vozaču koji nije konzumirao alkohol i koji posjeduje valjanu vozačku dozvolu.  

Mlade vozače podsjećamo na ograničenje od 0,00 g/kg alkohola u organizmu. 

Također, sve sudionike u prometu podsjećamo da su na raskrižjima dužni postupati sukladno značenju prometnih znakova kojima se regulira pravo prvenstva prolaska. Posebice ističemo poštivanje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“. 

Također, podsjećamo i na pravilo da je vozač koji skreće ulijevo dužan propustiti sva vozila koja mu iz suprotnog smjera dolaze u susret i zadržavaju smjer svog kretanja ili skreću udesno. 

Kako je na prometnicama sve više mopeda i motocikala, kao i bicikala, sve vozače ovih vozila molimo da poštuju prometne propise posebice one koje se odnose na ograničenje brzine kretanja, korištenje biciklističkih staza i traka, korištenje reflektirajuće odjeće ili prsluka odnosno korištenje zaštitne kacige, te da postupaju sukladno značenju prometnih znakova, a vozače ostalih motornih vozila da budu oprezni prilikom skretanja i uključivanja u promet kako bi se izbjegli naleti na vozače bicikala i motocikala.



Stranica