Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/04/pol.vozilo.bmp

Policijski službenici su sankcionirali 168 prometnih prekršaja, od čega 27 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola i 77 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 20. do 22. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća, od čega prometna nesreća s poginulom osobom i dvije nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima je jedna osoba smrtno stradala, dvije su teško i jedna osoba lakše ozlijeđena. U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola bila su dva vozača.

Ističemo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti. Mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba povećava se s konzumacijom alkoholnih pića.

Ponovno apeliramo na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Vozačima koji su konzumirali alkohola pića savjetujemo da koriste usluge javnog prijevoza i taksi službe odnosno da zamole drugog vozača koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom.

Sve mlade vozače podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilima ne smiju imati u organizmu alkohola. Također ih molimo, da poradi nedovoljno vozačkog iskustva budu izrazito oprezni prilikom sudjelovanja u prometu.

Policijski službenici su sankcionirali 168 prometnih prekršaja, od čega 27 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola i 77 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je šest vozača, dok je jedan vozač uhićen, te će se tijekom današnjeg dana provesti žurni prekršajni postupak.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u petak, 20. svibnja, u 14.15 sati u Ulici Miklinovec u Koprivnici, kada je 48 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,66 promila.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u nedjelju, 22. svibnja, u 18.09 sati na otvorenom dijelu ceste između Koprivnice i Peteranca, kada je 35 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 140 kilometara na sat, na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 90 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da brzinu kretanja svog vozila prilagode stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Podsjećamo sve sudionike u prometu da postupaju sukladno postavljenim prometnim znakovima na raskrižju i svjetlima semafora, a kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima. Kod uključivanja u promet prilikom izlaska vozila iz garaže, dvorišta, parkirališta, s površine na kojoj se ne odvija promet vozila ili s drugih sličnih površina, potrebno je propustiti sva vozila i pješake koji se kreću cestom odnosno prometnom površinom na koju se uključuje vozilom.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti. Roditeljima savjetujemo da djecu ne ostavljaju bez nadzora prilikom njihovog kretanja u prometu.

Vozače i putnike u motornim vozilima pozivamo da koriste sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica. 



Stranica