Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/06/prometni_policajac02.jpg

Policijski službenici, prilikom nadzora prometa tijekom vikenda sankcionirali su 128 prometnih prekršaja, od čega 49 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola i 16 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 17. do 19. lipnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća, od čega prometna nesreća s poginulom osobom i četiri nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba smrtno stradala, jedna osoba je teško ozlijeđena, a osam osoba je lakše ozlijeđeno. U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola bila su tri vozača. 

Policijski službenici, prilikom nadzora prometa tijekom vikenda sankcionirali su 128 prometnih prekršaja, od čega 49 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola i 16 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva bio je   smješten jedan vozač, dok su dva vozača uhićena te je protiv istih proveden žurni prekršajni postupak.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju, 19. lipnja, u 9.30 sati u naselju Šoderica, kada je 44 - godišnji vozač upravljao motociklom pod utjecajem alkohola od 2,40 promila. Vozač je smješten u posebnu prostoriju policije do otrježnjenja.

Najveća izmjerena brzina kretanja zabilježena je u subotu, 18. lipnja, u 13.07 sati u Budančevici u Ulici Stjepana Radića, kada je nepoznati vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 100 km/h, na dijelu ceste gdje je brzina kretanja vozila ograničena na 70 km/h.

Ističemo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti. Mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba  povećava se s konzumacijom alkoholnih pića. Ponovno apeliramo na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Vozačima koji su konzumirali alkohola pića savjetujemo da koriste usluge javnog prijevoza i taksi službe odnosno da zamole drugog vozača koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom.

Sve mlade vozače podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilima ne smiju imati u organizmu alkohola. Također ih molimo, da zbog nedovoljno vozačkog iskustva budu izrazito oprezni prilikom sudjelovanja u prometu. 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Podsjećamo da vozači motornih vozila brzinu kretanja svog vozila trebaju uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.

Također, apeliramo na vozače mopeda i motocikala da prije sudjelovanja u cestovnom prometu izvrše provjeru tehničke ispravnosti sustava za svjetlosnu signalizaciju, za kočenje i upravljanje mopeda i motocikala, posebice pneumatika. Podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne kacige, te preporučamo korištenje zaštitnih odjela, jer vozači mopeda i motocikala, osim ove, nemaju nikakvu drugu zaštitnu opremu. Stoga je bitno da su oni kvalitetni i da veličinom odgovaraju vozaču. Kaciga koju koriste vozači mopeda i motocikala, i putnici koje oni prevoze, mora biti propisna, homologirana i pričvršćena.



Stranica