Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/kapa,palica.bmp

Policijski službenici u nadzoru prometa sankcionirali su 161 prometni prekršaj, od čega 25 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 64 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 2. do 4. rujna, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća, od čega jedna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola bila su četiri vozača.

Policijski službenici u nadzoru prometa sankcionirali su 161 prometni prekršaj, od čega 25 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 64 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u petak, 2. rujna, u 6.01 sat na državnoj cesti D41 u Reki, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 93 kilometra na sat, na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

U posebnoj prostoriji do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržan je jedan vozač. Jedan je vozač uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak, u kojem je kažnjen novčanom kaznom od 3900 kuna i zabranom upravljanja vozilima B kategorije šest mjeseci.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju, 4. rujna, u 8 sati u Koprivničkoj ulici u Kunovec Bregu, kada je 35 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,72 promila.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, te ih podsjećamo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Sve vozače starosti do 24 godine podsjećamo da za mlade vozače vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za mlade vozača dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Podsjećamo vozače motornih vozila da brzinu kretanja svojih vozila trebaju uskladiti s postavljenom prometnom signalizacijom, gustoćom prometa, stanju kolnika i vremenskim prilikama.

Obzirom na nepovoljne vremenske uvjete (kiša) koji nas očekuju tijekom početka tjedna, apeliramo na vozače da dodatno smanje brzinu kretanja svojih vozila i povećaju međusobni razmak, te da obrate posebnu pozornost na pješake i vozače bicikala.

Pješake podsjećamo da u uvjetima smanjene vidljivosti i noću koriste reflektirajuću materiju odnosno izvor svjetlosti za sigurnije kretanje u prometu, a vozače bicikala na korištenje reflektirajućih prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće. Podsjećamo pješake da su se dužni kretati izgrađenim nogostupima, a vozače bicikala na obavezno korištenje biciklističkih staza i traka. Prije nego što prijeđu cestu na obilježenim pješačkim prijelazima i prijelazima biciklističke staze preko ceste, pješaci i vozači bicikala moraju se uvjeriti da cestu mogu sigurno prijeći.

Roditeljima savjetujemo da djecu ne ostavljaju bez nadzora prilikom njihovog kretanja u prometu, te tijekom nove školske godine poduče djecu o sigurnom i pravilnom kretanju u prometu.

Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Sve vozače motornih vozila molimo za poseban oprez u zonama škola i dječjih vrtića.



Stranica