Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/kapa,palica.bmp

Tijekom vikenda, 7. do 9. listopada, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća, od kojih prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, 7. do 9. listopada, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća, od kojih prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Nesreće su zabilježene radi neprilagođene brzine, nepropisnog kretanja kolnikom, nepropisne vožnje unazad i nedovoljne udaljenosti od desnog ruba kolnika.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom i dvije s materijalnom štetom.

Mladi vozači izazvali su tri prometne nesreće s materijalnom štetom. Jednu od ovih prometnih nesreća izazvao je mladi vozač pod utjecajem alkohola.

Sankcionirao je 114 prometnih prekršaja, od čega 40 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 17 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Tijekom vikenda uhićena su tri vozača. U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su tri vozača. Protiv jednog vozača proveden je žurni prekršajni postupak, te je po završetku istog vozač predan na izdržavanje izrečene kazne zatvora u zatvor u Bjelovaru.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 7. listopada, u 23.35 sati u Ulici Šofići u Svetom Ivanu Žabnu, kada je 42 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,84 promila. Vozač je uhićen i isključen iz daljnjeg prometovanja.

I tijekom proteklog vikenda, unatoč apsolutnoj zabrani upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, iz prometa je isključeno 14 mladih vozača radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, od čega dvije mlade vozačice. Najveća koncentracija utvrđena je u petak, 7. listopada, u 23.15 sati, u Bilogorskoj ulici u Glogovcu kod 23 - godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,96 promila. Ovaj mladi vozač bio je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveće prekoračenje ograničenja brzine kretanja utvrđeno je u subotu, 8. listopada, u 16.07 sati na državnoj cesti broj 2 u Vlaislavu, kada je 21 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 128 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozače molimo da poštuju ograničenja brzine kretanja. Zasebno ističemo nužnost prilagodbe brzine kretanje tijekom smanjene vidljivosti (noć, magla, kiša), te karakteristikama (zavoj, prijevoj, raskrižje i drugo) i uvjetima na kolniku (mokri i klizavi kolnici), kao i gustoći prometa.

Vozači koji pod utjecajem alkohola upravljaju vozilima češće čine prometne prekršaje i češće izazivaju prometne nesreće, posebice nesreće sa stradalim osobama i velikom materijalnom štetom. Podsjećamo mlade vozače da za njih vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića. Savjetujemo svim vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilom u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi službe, da zamole prijatelja ili člana obitelji koji posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom ili da vozilo ostave parkirano na parkiralištu i pješice se upute kući.

Apeliramo na mlade vozače da upravljaju onim kategorijama vozilima za koje posjeduju valjanu vozačku dozvolu, da uspore i da povećaju razmak između svog vozila i ostalih vozila, te da poštuju prometna pravila o kretanju prometnom trakom.

Kako bi tijekom kišnih oborina pješaci bili što sigurniji, podsjećamo ih na obavezno korištenje reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti, te na obavezno korištenje postojećih nogostupa i obilježenih pješačkih prijelaza. Vozače bicikala podsjećamo da su se dužni kretati postojećim biciklističkim trakama i stazama, te da i oni trebaju biti za vrijeme kišnih oborina dodano označeni reflektirajućih prslucima ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. I pješaci i vozači bicikala trebaju biti dodatno označeni i tijekom noćnih sati. Apeliramo na pješake i vozače bicikala da prije nego što prijeđu cestu pogledaju lijevo-desno-lijeve i da krenu preko ceste tek nakon što se uvjere da istu mogu sigurno prijeći.



Stranica