Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/kapa,palica.bmp

Sankcionirana su 133 prometna prekršaja, od čega 23 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 20 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 28. do 30. listopada, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je devet prometnih nesreća, od kojih prometna nesreća u kojoj je pet osoba lakše ozlijeđeno. Do nesreća je došlo zbog nepropisnog uključivanja  u promet, neprilagođene brzine, vožnje na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisne vožnje unatrag, nepoštivanja svjetala semafora i nepropisnog skretanja.

Dvije prometne nesreće s materijalnom štetom izazvali su vozači pod utjecajem alkohola, od kojih je jedan bio mladi vozač.

Sankcionirana su 133 prometna prekršaja,  od čega 23 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 20 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Najveća izmjerena brzina kretanja zabilježena je u nedjelju, 30. listopada, u 13.28 sati u Ulici Pavla Kvakana u Đelekovcu, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 100 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su dva vozača. Šest vozača je uhićeno, a protiv četiri vozača provedeni su žurni prekršajni postupci.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 28. listopada, u 15.10 sati u Velkom Pogancu, kada je 51 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,15 promila. Vozač je isključen iz daljnjeg sudjelovanja u prometu.

I tijekom proteklog vikenda, unatoč apsolutnoj zabrani upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i najavama pojačanog nadzora prometa, iz prometa je isključeno šest mladih vozača zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Jedan je zatečen da prije stjecanja prava upravlja motornim vozilom. Jedan mladi vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a jedan je uhićen.  Najveća koncentracija utvrđena je u subotu, 29. listopada, u 5.25 sati na Trgu bana Lackovića u Križevcima, kod 20 - godišnjeg vozača koji je upravljao  osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,33 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog  sredstva.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Upozoravamo da upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola pridonosi češćem izazivanju prometnih nesreća, posebice nesreća sa stradalim osobama i velikom materijalnom štetom. Posebno ističemo da za mlade vozače vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića. Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilom u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi službe, da zamole prijatelja ili člana obitelji koji posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom ili da vozilo ostave parkirano na parkiralištu i pješice se upute kući.

Ujedno apeliramo na mlade vozače da upravljaju onim kategorijama vozilima za koje posjeduju valjanu vozačku dozvolu, da uspore i da povećaju razmak između svog vozila i ostalih vozila.

Vozače molimo da poštuju ograničenja brzine kretanja. Sve češći nepovoljni vremenski uvjeti smanjuju preglednost i vidljivost na prometnicama, te je potrebno dodatno smanjiti brzinu kretanja i povećati razmak između vozila. Brzinu treba dodatno smanjiti prilikom približavanja pješačkim prijelazima, prijelazima biciklističkih staza preko ceste i raskrižjima.

Ponovno ukazujemo na nužnost poštivanja prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, ali pozivamo i na povećan oprez prilikom pretjecanja, skretanja i obilaženja drugih sudionika u prometu.

Za vrijeme magli, te noću, kada je smanjena vidljivost, u cilju povećanja njihove uočljivosti pješaci trebaju obavezno koristiti reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti, a vozači bicikala trebaju obavezno koristiti reflektirajuće prsluke ili reflektirajuću biciklističku odjeću.

Ujedno podsjećamo pješake na obvezu kretanja postojećim nogostupima i obilježenim pješačkim prijelazima odnosno vozače bicikala na korištenje postojećih biciklističkih traka i staza.

Obzirom na predstojeći blagdan Svih svetih i Dušni dan, poradi velike frekvencije vozila i pješaka, molimo sve sudionike u prometu za povećan oprez i međusobno uvažavanje, te poštivanja znakova policijskih službenika koji će vršiti fizičku regulaciju prometa u zonama groblja. 



Stranica