Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/kapa,palica.bmp

Tijekom vikenda, od 13. do 16. siječnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su oduzimanje prednosti prolaska, neprilagođena brzina, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i nepropisno pretjecanje.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 13. do 16. siječnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su oduzimanje prednosti prolaska, neprilagođena brzina, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i nepropisno pretjecanje.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su tri prometne nesreće, a jednu nesreću izazvao je mladi vozač.

Utvrđeno je 79 prometnih prekršaja, od čega 17 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 16 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su četiri vozača, dok su dva uhićena. Protiv jednog vozača proveden je žurni prekršajni postupak.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u subotu, 14. siječnja, u 19.55 sati na D 2 između Virja i Đurđevca, kada je 54 - godišnji vozač upravljajući osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,81 promila izazvao prometnu nesreću. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Zatečeno je pet mladih vozača pod utjecajem alkohola (jedan s 0,00 do 0,50 promila, tri s 0,50 do 1,00 promila, jedan je odbio alkotestiranje). Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u petak, 13. siječnja, u 23.16. sati u Ulici Đure Basaričeka u Đurđevcu, kada je 20 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 0,81 promil.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Obzirom da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića odnosno pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu, apeliramo na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.

Vozačima koji su konzumirali alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju svojim vozilima već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-službi, odnosno da prepuste upravljanje vozilom osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koja nije konzumirala alkohol.

Predstoji nam razdoblje u kojem se očekuje pojava zimskih uvjeta na cestama uslijed kojih će ceste biti prekrivene snijegom i/ili poledicom, mokre i klizave, pa sve vozače savjetujemo da u vrijeme zimskih uvjeta smanje brzinu kretanja, povećaju razmak između vozila, ne pretječu druga vozila, poštuju prednost prolaska na raskrižjima izraženu prometnim znakovima ili svjetlima semafora, te da pravovremeno uključivanjem odgovarajućih pokazivača smjera obavijeste ostale sudionike u prometu o svojim namjerama.

Zasebno ističemo da tijekom zimskih uvjeta na cestama vozila moraju biti opremljena zimskom opremom. Pod zimskom opremom osobnih automobila, kojih ima najviše u prometu, podrazumijevaju se zimski pneumatici na sva četiri kotača ili ljetni pneumatici  najmanje dubine utora 4 mm s lancima za snijeg. Podsjećamo i na obavezno čišćenje snijega i leda s vozila prije početka vožnje.

Za poseban oprez i izrazito poštivanje prometnih propisa molimo mlade vozače, te na njih apeliramo da agresivnim ponašanjem u prometu ne ulaze u rizične situacije koje mogu dovesti to događanja prometnih nesreća.

Pješacima i vozačima bicikala skrećemo pozornost na korištenje nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza i biciklističkih staza. Podsjećamo pješake i vozače bicikala da se prije nego što prijeđu cestu, trebaju uvjeriti da istu mogu sigurno prijeći (pogledati lijevo-desno-lijevo). Tijekom noći i za vrijeme smanjene vidljivosti i pješaci i biciklisti trebaju biti dodatno označeni reflektirajućom materijom, odjećom, prslucima  ili izvorom svjetlosti, pri čemu vozači bicikala moraju imati upaljena svjetla na biciklima.

Vozačima i svim putnicima u motornim vozilima preporučujemo korištenje sigurnosnog pojasa, odnosno prijevoz djece na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Pješacima i vozačima ne preporučamo korištenje mobitela tijekom sudjelovanja u prometu.



Stranica