Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/01/prometni_policajac02.jpg

Utvrđeno je 164 prometnih prekršaja, od čega 43 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 35 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 17. do 20. ožujka, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i jedna s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Dvije osobe su lakše ozlijeđene. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina i oduzimanje prednosti prolaska. Dva vozača koja su skrivila prometnu nesreću bila su pod utjecajem alkohola, od toga jedan mladi vozač.

Utvrđeno je 164 prometnih prekršaja, od čega 43 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 35 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je šest vozača. Tri su vozača uhićena te je protiv njih proveden žurni prekršajni postupak u kojima su prekršitelji kažnjeni kaznom uvjetnog zatvora i  novčanim kaznama.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirano je šest mladih vozača (jedan od 0,50 do 1,00 promil, tri od 1,00 do 1,50 promila i dva iznad 1,50 promila). Jedan mladi vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.  Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u ponedjeljak, 20. ožujka, u 1.55 sati na Florijanskom trgu u Koprivnici, kada je 22 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,63 promila. Mladi vozač je isključen iz prometa.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u petak, 17. ožujka, u 21 sat u Koprivnici, kada je 37 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 1,98 promila.

Najveća brzina utvrđena je u nedjelju, 19. ožujka, u 12.30 sati u Subotici Podravskoj, kada se 55 - godišnji vozač osobnog automobila kretao brzinom od 148 kilometara na sat, na mjestu gdje je brzina ograničena na 80 kilometara na sat.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti.

Vozače bicikala podsjećamo da su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu  kolnika, da ukoliko se  dva ili više vozača bicikala kreću u skupini dužni su se kretati jedan iza drugog, da je nakon konzumacije alkoholnih pića zabranjeno je upravljati biciklom, da treba posebnu brigu voditi o tehničkoj ispravnosti bicikla (na biciklu trebaju biti ispravne kočnice i svjetla, prednje bijelo, stražnje crveno), te da je biciklom zabranjeno upravljati na način kojim se umanjuje stabilnost bicikla i  ometaju drugi sudionici u prometu (ne smije se skidati istovremeno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti  ili vući, gurati u upravljanju ili ugrožavati druge sudionike u prometu).

Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.



Stranica