Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/01/prometni_policajac02.jpg

Tijekom vikenda, od 31. ožujka do 3. travnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježena je prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teško i jedna osoba lakše ozlijeđena. Okolnost uslijed koje je došlo do prometne nesreće bilo je nepropisno pretjecanje. 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 31. ožujka do 3. travnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježena je prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teško i jedna osoba lakše ozlijeđena. Okolnost uslijed koje je došlo do prometne nesreće bilo je nepropisno pretjecanje.

Utvrđen je 151 prometni prekršaj, od čega 23 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 51 prekršaj vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su tri vozača, dok su dva vozača bila uhićena.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirano je sedam mladih vozača (dva do 0,50 promila, tri od 0,51 do 1,00 promil i dva od 1,00 do 1,50 promila). Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača osobnog automobila utvrđena je u nedjelju, 2. travnja, u 3.35 sati u Ivanjskoj ulici u Koprivnici, kada je 23 -godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,06 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u petak, 31. ožujka, u 23.50 sati u Ulici Ivana Berute u Sigecu, kada je 34 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 1,98 promila.

U petak, 31. ožujka, od 15 do 21 sat na području PP Đurđevac proveden je pojačani nadzor prometa usmjeren na nadzor brzine kretanja vozila, mlade vozače, vozače motocikala i upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola.

Tijekom pojačanog nadzora izvršen je nadzor 48 vozača i vozila od čega sedam vozača bicikala, vozač traktora, tri vozača motocikala i 36 vozača osobnih automobila. Alkotestiran je 31 vozač. Utvrđeno je 13 prometnih prekršaja od čega sedam prekoračenja dopuštenih brzina kretanja i  tri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

Najveća brzina kretanja utvrđena je u 17.25 sati na otvorenom dijelu državne ceste DC 43 između Đurđevca i Šemovaca, kada se vozač motocikla kretao brzinom od 177 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 90 kilometara na sat.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da prije nego što započnu vožnju očiste vizir zaštitne kacige, te da stave zaštitnu kacigu na glavu i pravilno je zategnu, upale dnevno ili kratko svjetlo, poštuju ograničenja brzine kretanja, te  da u slučaju da su konzumirali alkoholna pića, droge ili lijekove koje smanjuju vozačke sposobnosti odnosno ukoliko osjećaju umor, niti ne pokušavaju upravljati mopedom ili motociklom u prometu na cesti jer ove okolnosti povećaju mogućnost događanja prometne nesreće ili pada s vozila. Posebice apeliramo na vozače motocikala da ne ulijeću u „škare“ odnosno da ne pretječu vozila na nepreglednim mjestima i da ne pretječu kolonu vozila.

Ostale vozače motornih vozila pozivamo na povećani oprez prilikom sudjelovanja u prometu i apeliramo na njih da povećaju svijest o prisutnosti vozača mopeda i motocikala na cestama.

Sve sudionike u prometu pozivamo na povećani oprez prilikom vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanje, obilaženje, skretanje, uključivanje u promet).

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila te da za njih vrijede niža ograničenja brzine kretanja vozila na otvorenim dijelovima cesta nego za „stare“ vozače.

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i  povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.



Stranica