Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2017/04/vozilo.png

Tijekom vikenda i uskršnjih blagdana, od 14. do 17. travnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je osam prometnih nesreća, od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena i sedam prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda i uskršnjih blagdana, od 14. do 17. travnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je osam prometnih nesreća, od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena i sedam prometnih nesreća s materijalnom štetom. 

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (3), neprilagođena brzina (2), nepropisno kretanje kolnikom (1), oduzimanje prednosti prolaska (1), nepropisno uključivanje u promet (1). 

Policijski službenici, prilikom nadzora prometa tijekom vikenda sankcionirali su 122 prometna prekršaja, od čega 29 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola i 20 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom. 

U posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva smještena su bila dva vozača, dok su tri vozača uhićena. Protiv dva vozača provedeni su žurni prekršajni postupci, kojom prilikom je jedan vozač kažnjen novčanom kaznom i zaštitom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilom.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su četiri  mlada vozača. Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u  subotu, 15. travnja u 19 sati u Ulici K. P. Krešimira u Križevcima, kada je 23 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,37 promila. Vozač je prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom, te je bio uhićen.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u ponedjeljak, 17. travnja, u 13.30 sati na Florijanskom trgu u Koprivnici, kada je 39 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,71 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do otrježnjenja.

Najveća izmjerena brzina kretanja zabilježena je u subotu, 15. travnja, u 13.15 sati na Križevačkoj cesti u Koprivnici, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 91 km/h, na dijelu ceste gdje je brzina kretanja vozila ograničena na 50 km/h.

            Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. 

Podsjećamo da vozači motornih vozila brzinu kretanja svog vozila trebaju uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila. Dodatan oprez nužan je tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta (kiša, magla), a koji nas očekuju tijekom predstojećeg tjedna.

Apeliramo na sve sudionike u prometu da postupaju sukladno postavljenim prometnim znakovima na raskrižju i svjetlima semafora, a kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima. Kod uključivanja u promet prilikom izlaska vozila iz garaže, dvorišta, parkirališta, s površine na kojoj se ne odvija promet vozila ili s drugih sličnih površina, potrebno je propustiti sva vozila i pješake koji se kreću cestom odnosno prometnom površinom na koju se uključuje vozilom.

Sve mlade vozače podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilima ne smiju imati u organizmu alkohola. Također ih molimo, da poradi nedovoljno vozačkog iskustva budu izrazito oprezni prilikom sudjelovanja u prometu. 

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti.

Roditeljima savjetujemo da djecu ne ostavljaju bez nadzora prilikom njihovog kretanja u prometu, te poduče djecu o sigurnom i pravilnom kretanju u prometu.

Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica. 

Također, apeliramo na vozače mopeda i motocikala da prije sudjelovanja u cestovnom prometu izvrše provjeru tehničke ispravnosti sustava za svjetlosnu signalizaciju, za kočenje i upravljanje mopeda i motocikala, posebice pneumatika. Podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne kacige, te preporučamo korištenje zaštitnih odjela, jer vozači mopeda i motocikala osim ove nemaju nikakvu drugu zaštitnu opremu. Stoga je bitno da su oni kvalitetni i da veličinom odgovaraju vozaču. Kaciga koju koriste vozači mopeda i motocikala, i putnici koje oni prevoze, mora biti propisna, homologirana i pričvršćena.



Stranica