Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2017/04/vozilo.png

Utvrđena su 143 prometna prekršaja, od čega 21 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 32 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom. 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 26. do 29. svibnja, na području PU koprivničko - križevačke zabilježena je prometna nesreća u kojoj su tri osobe lakše ozlijeđene, te prometna nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i nepropisno parkiranje. Jedan vozač koji je skrivio prometnu nesreću bio je pod utjecajem alkohola.

Utvrđena su 143 prometna   prekršaja, od čega 21 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 32 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnoj prostoriji do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržan je jedan vozač.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su dva mlada vozača.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 28. svibnja, u 17.45 sati u Molvama, kada je 44 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,55 promila.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 26. svibnja, u 21.08 sati u Subotici Podravskoj u Varaždinskoj ulici, gdje je 25 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 137 kilometara na sat, na mjestu gdje je brzina ograničena na 80 kilometara na sat.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti.

Vozače bicikala podsjećamo da su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje potrebno je kretati se što bliže desnom rubu  kolnika.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da u slučaju da su konzumirali alkoholna pića, droge ili lijekove koje smanjuju vozačke sposobnosti odnosno ukoliko osjećaju umor, niti ne pokušavaju upravljati mopedom ili motociklom u prometu na cesti jer ove okolnosti povećaju mogućnost događanja prometne nesreće ili pada s vozila.

Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.



Stranica