Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2017/03/ilust.policija.png

Utvrđeno je 119 prometnih prekršaja, od čega 21 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 32 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 30. lipnja do 2. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća, od kojih tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je pet osoba lakše ozlijeđeno. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, nepropisno uključivanje u promet, oduzimanje prednosti prolaska, nedovoljna udaljenost od desnog ruba kolnika i nepropisno kretanje kolnikom.

Dva vozača koja su skrivila prometne nesreće u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene bila su pod utjecajem alkohola.

Utvrđeno je 119 prometnih prekršaja, od čega 21 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 32 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su tri vozača. Dva vozača su uhićena, a protiv jednog je proveden žurni prekršajni postupak.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su četiri mlada vozača, a dva mlada vozača upravljala su motornim vozilima prije stjecanja prava na upravljanje. Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u subotu, 1. srpnja, u 23.50 sati na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu, kada je 23 - godišnji vozač, prije stjecanja prava i bez korištenja zaštitne kacige, upravljao neregistriranim i neosiguranim mopedom pod utjecajem alkohola od 2,38 promila. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 1. srpnja, u 1.05 sati u Svetokriškoj ulici u Križevcima, kada je 26 - godišnji vozač upravljao, prije stjecanja prava, osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,03 promila. Vozač je bio uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak.

Najveća brzina utvrđena je u petak, 30. lipnja, u 13.39 sati u Koprivničkoj ulici u Novigradu Podravskom, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 135 kilometara na sat, na mjestu gdje je brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 80 kilometara na sat.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače motornih vozila pozivamo na poštivanje ograničenja brzine kretanja vozila izražene prometnim znakovima i pravilima. Ujedno, sve vozače podsjećamo da moraju brzinu kretanja svog vozila prilagoditi stanju i osobinama prometnice, postavljenim prometnim znakovima, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti odnosno da sukladno postavljenoj prometnoj signalizaciji i uvjetima na kolniku smanje brzinu kretanja svog vozila.

Sve vozače motornih vozila pozivamo na povećani oprez prilikom vršenja radnji vozilom u prometu odnosno pozivamo da prilikom uključivanja u promet, pretjecanja, skretanja, obilaženja i vožnje unatrag vode računa i svojoj sigurnosti ali i o sigurnosti ostalih sudionika u prometu, te da rečene radnje izvrše tek nakon što se uvjere da ih mogu sigurno izvesti. Molimo vozače osobnih automobila, teretnih vozila i traktora, da prilikom vršenja radnji posebnu pozornost posvete vozačima mopeda, motocikala i bicikala te pješacima.

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti jer alkohol negativno utječe na vozačke sposobnosti, čime se uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Mlade vozače, ali i ostale,  podsjećamo da u prometu na cesti mogu upravljati samo onim kategorijama vozila za koja posjeduju valjanu vozačku dozvolu.

Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima u prometu, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića da upravlja vozilom. Mladima, ali i građanima koji organizirano izlaze, savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti, odnosno vozače bicikala na korištenje biciklističkih staza i traka, te korištenje reflektirajuće biciklističke odjeće ili prsluka kao i svjetala na biciklu tijekom noći i smanjene vidljivosti.

Vozače mopeda i motocikala, kao i putnike na njihovim vozilima, podsjećamo da obavezno koriste zaštitnu kacigu, te da poštuju prometne propise glede brzine i konzumacije alkohola, da ne ulijeću u „škare“, da ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima (prijevoji, nadvožnjaci, oštri zavoji) i s nedozvoljene strane, te da ne skidaju zaštitu od buke sa svojih vozila.

Sve vozače podsjećamo da u prometu na cesti mogu upravljati samo registriranim i osiguranim vozilima, te da vode računa o roku isteka važenja prometnih dozvola, polica osiguranja i tehničkih pregleda kako bi ih pravovremeno mogli produžiti.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima trebaju koristiti sigurnosni pojas, a djeca koja se prevoze u automobilima trebaju biti smještena u pravilno pričvršćene dječje autosjedalice i vezana sigurnosnim pojasom sjedalice odnosno sigurnosnim pojasom u vozilu.  Ujedno podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljena uporaba mobitela, osim ukoliko se koristi uređaj koji omogućava uporabu mobitela bez uporabe ruku.



Stranica