Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2017/03/ilust.policija.png

Tijekom vikenda, od 7. do 9. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je osam prometnih nesreća, od kojih dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su lakše ozlijeđene dvije osobe. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su oduzimanje prednosti prolaska, neprilagođena brzina i nepropisno kretanje kolnikom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 7. do 9. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je osam prometnih nesreća, od kojih dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su lakše ozlijeđene dvije osobe. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su oduzimanje prednosti prolaska, neprilagođena brzina i nepropisno kretanje kolnikom.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su prometnu nesreću s lakše ozlijeđenom osobom i tri nesreće s materijalnom štetom, pri čemu je jednu nesreću s materijalnom štetom izazvao mladi vozač pod utjecajem alkohola.

Utvrđeno je 117 prometnih prekršaja, od čega 18 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 42 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su dva vozača, a dva vozača su i uhićena.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su tri mlada vozača.  Jedna mlada vozačica sankcionirana je radi isteka roka važenja vozačke dozvole. Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u nedjelju, 9. srpnja, u 12.30 sati na Šoderici kada je 18 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,00 promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 9. srpnja, u 17.10 sati u Ulici Miklinovec u Koprivnici, kada je 48 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,67 promila i uzrokovao prometnu nesreću. Vozač je uhićen i protiv njega slijedi provođenje žurnog prekršajnog postupka.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u ponedjeljak, 10. srpnja, u 5.05 sati u Velikoj Mučnoj, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 124 kilometara na sat, na mjestu gdje je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti jer alkohol negativno utječe na vozačke sposobnosti, čime se  uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima u prometu, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Sve vozače motornih vozila pozivamo na poštivanje ograničenja brzine kretanja vozila izražene prometnim znakovima i pravilima. Ujedno, sve vozače podsjećamo da moraju brzinu kretanja svog vozila prilagoditi stanju i osobinama prometnice, postavljenim prometnim znakovima, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti odnosno da sukladno uvjetima na kolniku smanje brzinu kretanja svog vozila.

Sve vozače motornih vozila pozivamo na povećani oprez prilikom vršenja radnji vozilom u prometu odnosno pozivamo da prilikom uključivanja u promet, pretjecanja, skretanja, obilaženja i vožnje unatrag vode računa i svojoj sigurnosti ali i o sigurnosti ostalih sudionika u prometu, te da rečene radnje izvrše tek nakon što se uvjere da ih mogu sigurno izvesti. Molimo vozače osobnih automobila, teretnih vozila i traktora, da posebnu pozornost posvete vozačima mopeda, motocikala i bicikala te pješacima.

Također, vozače motornih vozila podsjećamo da su se dužni kretati sredinom desne prometne trake odnosno na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika i središnje linije kolnika kako ne bi došlo do zahvaćanja desne bankine i slijetanja vozila sa ceste ili prelaska na suprotni prometni trak i udara u vozila koja se kreću suprotnim smjerom.

Vozače mopeda i motocikala, kao i putnike na njihovim vozilima, podsjećamo da obavezno koriste zaštitnu kacigu, te da poštuju prometne propise glede brzine i konzumacije alkohola, da ne ulijeću u „škare“, da ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima (prijevoji, nadvožnjaci, oštri zavoji) i s nedozvoljene strane, te da ne skidaju zaštitu od buke sa svojih vozila.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima trebaju koristiti sigurnosni pojas, a djeca koja se prevoze u automobilima trebaju biti smještena u pravilno pričvršćene dječje autosjedalice i vezana sigurnosnim pojasom sjedalice odnosno sigurnosnim pojasom u vozilu ukoliko koriste “boostere”. Ujedno podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljena uporaba mobitela, osim ukoliko se koristi uređaj koji omogućava uporabu mobitela bez uporabe ruku. 



Stranica