Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2017/08/pol.vozilo.bmp

Utvrđeno je 67 prometnih prekršaja, od čega 15 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 12 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom. 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 15. do 17. rujna, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 10 prometnih nesreća, od čega tri nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je lakše ozlijeđeno šest osoba. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepoštivanje prednosti prolaska, neprilagođena brzina i nepropisno uključivanje u promet.

Tri prometne nesreće, od čega jednu nesreću u kojoj su dvije osobe lakše ozlijeđene, izazvali su vozači pod utjecajem alkohola. Sva tri vozača koja su pod utjecajem alkohola izazvali prometne nesreće bili su  mladi vozači.

Utvrđeno je 67 prometnih prekršaja, od čega 15 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 12 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva bio je smješten jedan vozač, dok je jedan uhićen.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirano je pet mladih vozača. Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u petak, 15. rujna, u 21.55 sati na raskrižju Starogradske ulice i Trga mladosti u Koprivnici, kada je 21 -godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,59 promila i izazvao prometnu nesreću.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u subotu, 16. rujna, u 0.35 sati u Cubincu, kada je 47 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,79 promila. Vozač je bio uhićen.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 16. rujna, u 10.52 sati u Ulici Matije Gupca u Kloštru Podravskom, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 91 kilometra na sat, na mjestu gdje je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, pri čemu ih podsjećamo da budu posebice oprezni u zonama škola.

Vozače podsjećamo da su dužni, poradi nepovoljnih vremenskih uvjeta – kiše i magle, smanjiti brzinu kretanja svog vozila, povećati razmak između vozila i upaliti svjetla na vozilu.

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, kako bi se izbjeglo događanje prometnih nesreća i stradavanja osoba.

Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila, te da prilagode brzinu kretanja svog vozila uvjetima na kolniku.

Vozače bicikala i pješaka podsjećamo da su se dužni kretati površinama izgrađenim za njihovo kretanje, te da noću i za vrijeme smanjene vidljivosti odnosno kišnih oborina i magle moraju biti dodatno označeni. Vozači bicikala moraju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom ili prslukom, a pješaci izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, a sve kako bi ih vozači motornih vozila pravovremeno uočili.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima trebaju koristiti sigurnosni pojas, a djecu preporučamo u automobilima prevoziti na stražnjim sjedalima pravilno smještenu u odgovarajuće dječje autosjedalice i vezane sigurnosnim pojasom.

Ujedno podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljena uporaba mobitela, osim ukoliko se koristi uređaj koji omogućava uporabu mobitela bez uporabe ruku. Uporabu mobitela tijekom sudjelovanja u prometu ne savjetujemo niti pješacima.

Dana 21. rujna 2017. g. na području PU koprivničko-križevačke povodom obilježavanja Europskog dana bez poginulih u prometu provoditi će se pojačani nadzor prometa usmjerene na najčešće uzroke događanja prometnih nesreća i najugroženije sudionike u prometu. Ovim putem pozivamo građane da podrže provođenje Europskog dana bez poginulih u prometu  na način da polože prisegu o poštivanju prometnih propisa i pridržavaju se iste, te da snime video ili fotografiju kojom izražavaju svoju podršku provedbi Europskog dana bez poginulih u prometu. 



Stranica