Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/01/prometni_policajac02.jpg

Utvrđeno je 138 prometnih prekršaja, od čega 20 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 33 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 3. do 6. studenog, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća, od kojih prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom skrivio je mladi vozač.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometne nesreće bile su vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisno kretanje kolnikom, oduzimanje prednosti prolaska i vožnja neprilagođenom brzinom.

Utvrđeno je 138 prometnih prekršaja, od čega 20 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 33 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su dva vozača, dok su dva bila uhićena.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcioniran je mladi 21 - godišnji vozač koji je u petak, 3. studenog, u 23.30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Križevcima upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 0,57 promila.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u nedjelju, 5. studenog, u 18.13 sati u Ulici Đure Sudete u Virju, kada je 45 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 3,13 promila.

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa utvrđena je u ponedjeljak, 6. studenog, u 1.29 sati u Koprivničkoj ulici u Glogovcu, kada je 23 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 132 kilometara na sat, na mjestu gdje je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

U petak, 3. studenog, od 14 do 20 sati na području Policijske postaje Đurđevac proveden je pojačani nadzor prometa. Izvršen je nadzor 62 vozača i vozila, od čega pet vozača teretnih vozila, tri vozača bicikla i 54 vozača osobnih automobila. Utvrđeno je 17 prometnih prekršaja, od čega šest prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, dva upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilom za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja, upravljanje vozilom za koje je isteklo važenje registracije do 15 dana, upravljanje tehnički neispravnim vozilom,  prelazak vozilom na suprotni prometni trak, dva nepoštivanja prometnog znaka, nekorištenja sigurnosnog pojasa, neposjedovanje vozačke dozvole i nepropisno korištenje auto-kuke. Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u 18.10 sati u Virju, gdje je 58 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 1,35 promila. U Ulici grada Vukovara u Đurđevcu u 17.30 sati utvrđeno je najveće prekoračenje dopuštene brzine kretanja u naselju, kada se 41 - godišnji vozač osobnim automobilom kretao brzinom od 111 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 70 kilometara na sat. 

Na otvorenom dijelu D 2 Đurđevac – Budančevica utvrđeno je najveće prekoračenje dopuštene brzine kretanja van naselja, kada je 32 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 185 kilometara na sat , iako je brzina ograničena na 90 kilometara na sat .


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti. Tijekom kišnih oborina i magle uslijed kojih su kolnici mokri i klizavi, a vidljivost i preglednost smanjeni, treba smanjiti brzinu kretanja i povećati razmak između vozila.

Sve vozače, a posebice mlade vozače i vozače starije životne dobi, podsjećamo da se trebaju uvjeriti da će sigurno moći izvesti radnju vozilom u prometu prije nego što se započnu vršiti, odnosno da se prije pretjecanja, uključivanja u promet, obilaženja, mimoilaženja i vožnje unazad uvjere da je cesta na dovoljnoj udaljenosti slobodna i da time neće u opasnost dovesti sudionike u prometu.

Vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, kako bi se izbjeglo događanje prometnih nesreća i stradavanja osoba.

Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.
Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti.

Vozače bicikala podsjećamo da su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu  kolnika, kao i na obvezu korištenja reflektirajuće biciklističke odjeće ili reflektirajućih prsluka noću i u vrijeme smanjene vidljivosti.

Podsjećamo sve vozače da su se dužni kretati desnom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije i od desnog ruba kolnika kako ne bi došlo do slijetanja vozila s ceste ili prelaska na suprotni prometni trak i udara u drugo vozilo.

Podsjećamo sve sudionike u prometu da postupaju sukladno postavljenim prometnim znakovima na raskrižju i svjetlima semafora, a kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima. Posebno ističemo nužnost poštivanja crvenog svjetla semafora i prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“.

Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.



Stranica