Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/01/prometni_policajac02.jpg

Tijekom vikenda, od 8. do 11. prosinca, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene. Dvije prometne nesreće s materijalnom štetom izazvali su vozači pod utjecajem alkohola. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepropisna i neprilagođena brzina, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i nepropisno uključivanje u promet 

 Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 8. do 11. prosinca, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene. Dvije prometne nesreće s materijalnom štetom izazvali su vozači pod utjecajem alkohola. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepropisna i neprilagođena brzina, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i nepropisno uključivanje u promet.

Uvrđeno je i sankcionirano 96 prometnih prekršaja, od čega 14 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 14 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su četiri vozača. Dva vozača su uhićena, a protiv jednog je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom, kaznom zatvora i zabranom upravljanja vozilom B kategorije.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su dva mlada vozača.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u petak, 8. prosinca, u 19.30 sati na otvorenom dijelu ceste Plavšinac - Vlaislav, kada je 50 -godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,23 promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa utvrđena je u nedjelju, 10. prosinca, u 9.37 sati u Zagrebačkoj ulici u Koprivnici, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 91 kilometar na sat, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti. Posebno ističemo nužnost smanjenja brzine kretanja vozila i povećanje međusobnog razmaka između vozila za vrijeme kada su kolnici mokri ili prekriveni snijegom ili ledom, odnosno kada su kolnici klizavi a vidljivost smanjena uslijed kišnih ili snježnih oborina i magle.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Pješacima skrećemo pozornost na korištenje nogostupa, odnosno na dijelovima cesta na kojima nema nogostupa na kretanje uz lijevi rub kolnika, te da za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim materijalom (reflektirajući prsluci, trake, krijesnice za pješake) ili izvorom svjetlosti. Cestu treba prelaziti na obilježenim pješačkim prijelazima, a ukoliko ih nema na osvijetljenim dijelovima ceste, nakon provjere da se ista može sa sigurnošću prijeći. Ne savjetujemo izlazak na kolnik između parkiranih vozila.

Podsjećamo sve vozače da su se dužni kretati desnom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije i od desnog ruba kolnika kako ne bi došlo do slijetanja vozila s ceste ili prelaska na suprotni prometni trak i udara u drugo vozilo. Prilikom uključivanja u promet, skretanja, vožnje unazad, pretjecanja ili obilaženja, vozač je dužan prvo provjeriti da li rečenu radnji može sigurno izvršiti odnosno da li je cesta u dovoljnoj dužini slobodna da bi on mogao izvršiti svoju radnju, te je dužan tijekom cijelog vremena vršenja radnje vozilom voditi računa o sigurnosti svih sudionika u prometu. Podsjećamo sve sudionike u prometu da postupaju sukladno postavljenim prometnim znakovima kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima, a posebice prometnom znaku „STOP“ i crvenom svjetlu semafora.

Vozači i putnici na prednjem i na stražnjim sjedalima u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosne pojaseve, a djecu  je potrebno prevoziti u adekvatnim dječjim autosjedalicama sukladno dobi djeteta, pri čemu dijete u sjedalici treba biti vezano sigurnosnim pojasom. Ne preporučamo korištenje mobitela tijekom sudjelovanja u prometu. Ova preporuka se odnosi na sve sudionike u prometu, jer korištenje mobitela ometa i vozače i pješake i dovodi u opasnost kako njih tako i ostale sudionike u prometu.

Zbog predstojećih nepovoljnih vremenskih uvjeta, sve vozače molimo da dodatno pojačaju oprez prilikom vožnje na mokrom kolniku, kolniku prekrivenom snijegom ili ledom. Vozače podsjećamo na obavezno korištenje zimske opreme tijekom nastupa zimskih uvjeta na prometnicama, te ih molimo da propuste vozila tijela koja održavaju prometnice zimi. Vlasnike vozila molimo da ih ne parkiraju na prometnicama, kako se ne bi ometalo čišćenje snijega i leda s prometnica.



Stranica