Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2018/01/prometni_policajac02.jpg

Tijekom vikenda, od 26. do 29. siječnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća, od koji četiri s ozlijeđenim osobama. U tim nesrećama osam je osoba lakše ozlijeđeno. Jednu prometnu nesreću u kojoj su dvije osobe lakše ozlijeđene izazvao je vozač pod utjecajem alkohola. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, nepropisna vožnja unazad i oduzimanje prednosti prolaska.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 26. do 29. siječnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća, od koji četiri s ozlijeđenim osobama. U tim nesrećama osam je osoba lakše ozlijeđeno. Jednu prometnu nesreću u kojoj su dvije osobe lakše ozlijeđene izazvao je vozač pod utjecajem alkohola. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, nepropisna vožnja unazad i oduzimanje prednosti prolaska.

Utvrđena su 164 prometna prekršaja, od čega 29 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 39 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržan je jedan vozač, dok ih je pet uhićeno. Protiv četiri vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima je jedan kažnjen novčanom kaznom, dok je trojici izrečena kazna zatvora. Tri vozača su predana u zatvor u Bjelovaru na izdržavanje kazni zatvora.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su tri mlada vozača (svi s koncentracijama od 0,51 do 1,00 promila). Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u nedjelju, 28. siječnja, u 5.56 sati na Varaždinskoj cesti u Koprivnici, kada je 20 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 0,92 promila.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u subotu, 27. siječnja, u 21.10 sati u Starogradskoj ulici u Starigradu, kada je 35 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,37 promila.  Vozač je bio uhićen, te u žurnom prekršajnom postupku kažnjen novčanom kaznom od 5100 kuna i zabranom upravljanja vozilima B kategorije osam mjeseci.

Također u subotu, oko 0.45 sati u Križevcima, zatečen je 33 - godišnji vozač kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,08 promila. Uhićen je te mu je u žurnom prekršajnom postupku određeno zadržavanje od pet dana i predan je u zatvor u Bjelovaru.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Apeliramo na sve vozače motornih vozila, a posebice na vozače osobnih automobila, da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima. Također, ističemo obavezu vozača motornog vozila da nailaskom na dio ceste koji karakteriziraju zavoji, prijevoj, nadvožnjak, raskrižje, obilježeni pješački prijelaz i drugo, u vrijeme velike frekvencije vozila, te u slučaju smanjene vidljivosti (noć, kiša, magla), mokrih i klizavih kolnika smanje brzinu svojih vozila kako bi se mogli pravovremeno zaustaviti te kako ne bi došlo do gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila ili prelaska na suprotni prometni trak u trenutku kada u susret dolazi drugo vozilo.

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno ih molimo za povećan oprez u prometu noću, te za vrijeme padalina.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti. Bicikliste podsjećamo na obavezno korištenje postojećih biciklističkih staza i traka, te na dodatno označavanje noću i u vrijeme smanjene vidljivosti korištenjem reflektirajuće biciklističke odjeće ili prsluka odnosno reflektirajuće materije.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti postojeće sigurnosne pojaseve. Djeca koja se prevoze automobilima moraju biti smještena u adekvatno postavljene autosjedalice i vezana sigurnosnim pojasom.

Pješake, vozače bicikala i motornih vozila molima da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele ili slične uređaje kako bi ostali fokusirani na događanja na prometnici.



Stranica