Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2018/01/prometni_policajac02.jpg

Tijekom vikenda, od 16. do 19. veljače, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće, od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. Jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom, te prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom izazvali su vozači pod utjecajem alkohola. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, oduzimanje prednosti prolaska i nepropisno prestrojavanje.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 16. do 19. veljače, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće, od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. Jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom, te prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom izazvali su vozači pod utjecajem alkohola. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, oduzimanje prednosti prolaska i nepropisno prestrojavanje.

Utvrđena su 134 prometna prekršaja, od čega 24 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 39 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je pet vozača, a četiri vozača su uhićena. Protiv dva vozača provedeni su žurni prekršajni postupci.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su tri mlada vozača (dva do 0,50 promila i jedan između 1,00 do 1,50 promila).

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u petak, u 23.30 sati u Molvama, kada je 22 - godišnji vozač prije stjecanja prava upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,74 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa utvrđena je u subotu, 17. veljače, oko 15.45 sati u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 117 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima, i svima u izlasku u društvu, savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Podsjećamo vozače da je na mokrim i skliskim kolnicima nužno povećati razmak između vozila, kako  prilikom kod kočenja ne bi došlo do prometnih nesreća prilikom vožnje u slijedu obzirom da na mokrim i klizavim kolnicima zaustavni put traje tri puta dulje nego na suhom kolniku.

Podsjećamo i na obavezno čišćenje snijega i leda s vozila prije početka vožnje, te korištenje zimske opreme. Pod zimskom opremom motornih vozila M i N kategorija čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona podrazumijevaju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme   smanjene vidljivosti.

Apeliramo na vozače bicikala da u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama istima ne sudjeluju u prometu, jer snijeg i led na kolniku pridonose velikoj nestabilnosti bicikla i uvelike povećavaju mogućnost pada i teškog ozljeđivanje vozača bicikla. Za poseban oprez molimo osobe starije životne dobi. Vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje biciklističkih staza i traka, te korištenje reflektirajuće biciklističke odjeće, reflektirajućih prsluka ili reflektirajuće materije.

Vozače i sve putnike u motornim vozilima podsjećamo na obavezu korištenja sigurnosnih pojaseva, neovisno o dužini trajanja putovanja. Preporučamo da se djeca u automobilima prevoze na stražnjim sjedalima, te podsjećamo da djeca trebaju biti smještena u odgovarajuće autosjedalice i vezana sigurnosnim pojasevima.

Na sve vozače i na pješake, posebice pješake mlađe životne dobi, apeliramo da tijekom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele ili slične uređaje koji im odvlače pozornost s prometnice.



Stranica