Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2018/03/prometni_policajac02.jpg

Tijekom vikenda, od 9. do 12. ožujka, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće, od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom, u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepropisno kretanje kolnikom i nepropisno skretanje.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 9. do 12. ožujka, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće, od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom, u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepropisno kretanje kolnikom i nepropisno skretanje.

Sankcionirano je 170 prometnih prekršaja, od čega 25 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 62 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su dva vozača. Pet vozača je uhićeno, a protiv dva su provedeni žurni prekršajni postupci, te su predani na izdržavanje izrečenih kazni zatvora.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirano je šest mladih vozača (dva od 0,00 do 0,50 promila, dva od 0,51 do 1,00 promil i dva preko 1,50 promila). Uhićen je jedan mladi vozač, a jedan je zadržan do prestanka djelovanja opojnog sredstava. Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u subotu, 10. ožujka, u 23.50 sati u Ulici Petra Zrinskog u Križevcima, kada je 23 -godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,79  promila.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u nedjelju, 11. ožujka, u 3.50 sati u Potočkoj ulici u Križevcima, kada je 41 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,00 promila. Vozač je uhićen, te je protiv njega proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 15 dana, te je predan u zatvor u Bjelovaru na izdržavanje kazne.

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa utvrđena je u nedjelju, 11. ožujka, u 12.36 sati u Križevačkoj ulici u Sokolovcu, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 119 kilometara na sat, iako je brzina ograničen na 60 kilometara na sat.
 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve sudionike u prometu molimo za povećan oprez, te za poštivanje prometnih pravila i znakova.

Na vozače apeliramo da se, prije nego što započnu vršenje radnji u prometu kao što su uključivanje u promet, obilaženje i pretjecanje vozila, vožnja unatrag, skretanje i slično uvjere da istu mogu izvršiti na način koji neće ugroziti ostale sudionike u prometu odnosno na siguran način.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Sve sudionike molimo da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, te da prilikom skretanja na ravnom dijelu prometnica poštuju prometna pravila kojima se regulira prednost prolaska.

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Pješake podsjećamo da za svoje kretanje koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze, te da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Tijekom noćnih sati i za vrijeme smanjene vidljivosti, pješake podsjećamo da se dodatno označe izvorom svjetlosti ili reflektirajućim materijalom kako bi bili što vidljiviji.

Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, da se prije prelaska kolnika trebaju uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći. Vozači bicikala noću i za vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti dodatno označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućim prslukom ili reflektirajućim materijalom, te moraju imati upaljena svjetla na vozilu.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima dužni su koristiti sigurnosni pojas. Djecu u automobilima savjetujemo prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Na pješake, bicikliste i vozače motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje.



Stranica