Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2018/04/prometni_policajac02.jpg

Sankcionirano je148 prometnih prekršaja, od čega 28 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 42 prekršaja upravljanja vozilimanepropisnom i neprilagođenom brzinom.  

Foto: Ilustracija 

Tijekom Uskršnjeg vikenda, od 30. ožujka do 2.travnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je osamprometnih nesreća, od čega dvijeprometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama su ozlijeđene dvije osobe, od kojih je jedna osoba teško ozlijeđena, a druga lakše.   

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su šest prometnih nesreća, pri čemu su četiri vozača pod utjecajem alkohola mladi vozači, od čega jednu nesreću s ozlijeđenom osobom u kojoj je sam mladi vozač koji je nesreću izazvao teže ozlijeđen. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, nepropisno mimoilaženje, nepropisna vožnja unazad, nepropisno obilaženje (2), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (2) i nepropisno pretjecanje. 

Sankcionirano je148 prometnih prekršaja, od čega 28 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 42 prekršaja upravljanja vozilimanepropisnom i neprilagođenom brzinom. Tijekom vikenda u posebnu prostoriju za smještaj do prestanka djelovanja opojnog sredstva bio je smješten jedan vozač, a trivozača su uhićena. Protivjednog  vozača proveden je žurni prekršajni postupak. 

Tijekom vikenda zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirano je pet mladih vozača (od 0,00 do 0,50 g/kg – 1, od 0,51 do 1,00 – 1 g/kg, i preko 1,50 g/kg - 3).  Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u ponedjeljak, 2. travnja, u 17.15 sati u Gregurovcu, kada je 22 - godišnji vozač upravljao traktorom pod utjecajem alkohola od 1,85  promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom – slijetanje vozila sa ceste. 

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u utorak, 3. travnja, u 1.25 sati na državnoj cesti broj 28u Kenđelovcu, kada je 57 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,34  promila. 

Valja istaknuti i da je u ponedjeljak, 2. travnja, u 17.45 sati u mjestu Podgajec zatečen 22 - godišnji vozač kako prije stjecanja prava upravlja traktorom pod utjecajem alkohola od 2,28 promila. Vozač je uhićen i protiv njega slijedi provođenje žurnog prekršajnog postupka.

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa utvrđena je u ponedjeljak, 2. travnja, u 14.43 sati u Virovskoj ulici uNovigradu Podravskom, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 120 kilometara na sat, iako je najveća dopuštena brzina kretanja vozilaograničena na 60 kilometara na sat. 

 Dobro je podsjetiti  

Oprezno u prometu 

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Konzumiranjemalkoholnih pića negativno se utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti. Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Sve sudionike u prometu, a posebice mlade vozače, molimo za poštivanje prometnih znakova i pravila kojima se regulira pravo prednosti prolaska, te na povećan oprez prilikom vršenja radnji vozilom u prometu kao što su pretjecanje, obilaženje, uključivanje u promet, vožnja unazad i drugo.

Pješacima savjetujemo da koriste nogostupe, da cestu prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima nakon provjere „gledanjem lijevo-desno-lijevo“, da ne stupaju naglo na kolnik između parkiranih vozila, te da noću i u vrijeme kišnih oborina budu označeni reflektirajućim materijalom ili izvorom svjetlosti.

Upozoravamo vozače bicikala da za vrijeme smanjene vidljivosti obavezno koriste biciklističke ili pješačko-biciklističke staze gdje ih ima, a ukoliko ih nema, da se kreću uz desni rub kolnika. Ističemo da svi vozači bicikala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti uslijed kiše moraju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućim prslukom ili reflektirajućim materijalom, te da na prednjoj strani bicikla moraju imati upaljeno svijetlo bijele boje, a na stražnjoj strani bicikla upaljeno svijetlo crvene boje. 

Kako se tijekom tjedna očekuje povoljne meteorološke prilike, na prometnicama se očekuje veći broj vozača mopeda i motocikala. Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da moraju obavezno koristiti homologirane zaštitne kacige. Molimo sve vozače mopeda i motocikala da ne upravljaju onim kategorijama vozila za koje ne posjeduju valjanu vozačku dozvolu, te da ne ulijeću u „škare“, da ne pretječu druga vozila s desne strane i da ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima. 

Vozači i putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica. Na sve vozače i pješake apeliramo da tijekom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele ili slične uređaje, koja im skreću pozornost s događaja na prometnicama.



Stranica