Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2018/04/prometni_policajac02.jpg

Sankcionirano je 174 prometnih prekršaja, od čega 18 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 88 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom i neprilagođenom brzinom.  

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 6. do 8. travnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je osam prometnih nesreća, od čega jedna prometna nesreća sa ozlijeđenim osobama u kojoj su četiri osobe ozlijeđene. Tri prometne nesreće s materijalnom štetom izazvali su vozači pod utjecajem alkohola. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina (2), oduzimanje prednosti prolaska (2), nepropisno kretanje kolnikom (2), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i nepoštivanje svjetlosnog znaka. 

Sankcionirano je 174 prometnih prekršaja, od čega 18 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 88 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom i neprilagođenom brzinom. Tijekom vikenda u posebnu prostoriju za smještaj do prestanka djelovanja opojnog sredstva bila su smještena i uhićena vozača. Protiv jednog vozača proveden je žurni prekršajni postupak, dok će protiv drugog vozača tijekom dana 9. travnja biti proveden žurni prekršajni postupak. 

Tijekom vikenda zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su četiri mlada vozača (od 0,00 do 0,50 g/kg – 1, od 1,01 do 1,50 – 2 g/kg, i preko 1,50 g/kg - 1).  Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u nedjelju, 8. travnja, u 23.34 sati u Ulici Ljudevita Gaja u Virju, kada je 21-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,08  promila. 

Najveća koncentracija alkohola, u nadzoru prometa utvrđena je u nedjelju, 8. travnja, u 17.10 sati u Ulici Nikole Tesle u Križevcima, kada je 26-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,96  promila. Vozač je uhićen i protiv njega će 9. travnja biti proveden žurni prekršajni postupak. Valja istaknuti i događanje prometne nesreće s materijalno štetom na raskrižju Ulice Miklinovec i Ulice Miroslava Krleže u Koprivnici koju je izazvao 43-godišnji vozač osobnog automobila pod utjecajem od 2,10 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstava. 

Najveća brzina kretanja vozilau nadzoru prometa utvrđena je u subotu, 7. travnja, u 11.01 sati na državnoj cesti broj 2 u Vlaislavu, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 116 kilometara na sat iako je u rečenom mjestu brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat. 

Dobro je podsjetiti  

Oprezno u prometu 

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti. Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Pješacima savjetujemo da koriste nogostupe, da cestu prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima nakon provjere „gledanjem lijevo-desno-lijevo“, da ne stupaju naglo na kolnik između parkiranih vozila, te da noću i u vrijeme kišnih oborina budu označeni reflektirajućim materijalom ili izvorom svjetlosti.

Vozače bicikala podsjećamo da su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu  kolnika. Ističemo da svi vozači bicikala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom materijom, te da na prednjoj strani bicikla moraju imati upaljeno svijetlo bijele boje, a na stražnjoj strani bicikla upaljeno svijetlo crvene boje. 

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na obavezno korištenje zaštitnih kaciga i na poštivanje prometnih propisa vezano uz brzinu, pretjecanje i obilaženje vozila, prednost prolaska i stranu kretanja vozila. 

Sve sudionike u prometu molimo da postupaju sukladno znakovima kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, ali i da vozači koji skreću ulijevo propuste vozila koja im dolaze u susret. Sve vozače i putnike u motornim vozilima podsjećamo na obavezno korištenje sigurnosnih pojaseva, te na pravilan prijevoz djece u vozilima. Ponovno apeliramo na sve vozače i pješake da za vrijeme sudjelovanja u prometu na cesti ne koriste mobitele ili slične uređaje koji odvlače pozornost.



Stranica