Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2018/04/prometni_policajac02.jpg

Tijekom vikenda sankcionirano je 148 prometnih prekršaja, od čega 27 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 73 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.  

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 13. do 15. travnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća, od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama su dvije osobe lake ozlijeđene. 

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina (2), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisno mimoilaženje i nepropisno prelaženje kolnika. 

Prometnu nesreću s jednom lakše ozlijeđenom osobom izazvao je vozač pod utjecajem alkohola, koji je sam pritom stradao. Jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvao je mladi vozač. 

Tijekom vikenda sankcionirano je 148 prometnih prekršaja, od čega 27 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 73 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.           

Tijekom vikenda u posebnu prostoriju za smještaj do prestanka djelovanja opojnog sredstva bio je smješten jedan vozača, dok su dva vozača uhićena. Protiv jednog  vozača proveden je žurni prekršajni postupak, dok će protiv drugog vozača tijekom 16. travnja biti proveden žurni prekršajni postupak. 

Tijekom vikenda radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirano je šest  mladih vozača (od 0,00 do 0,50 g/kg – 3, od 0,51 do 1,00 g/kg – 1, 1,00 do 1,50 g/kg - 2).  Tijekom vikenda radi upravljanja motornim vozilom za vrijeme trajanja izrečene zaštitne mjere, uhićen je jedan mladi vozač. Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača osobnog automobila utvrđena je u petak, 13. travnja, u 19.50 sati u Ulici braće Radića u Peterancu, kada je 22-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,40  promila. 

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u subotu, 14. travnja, u 3.20 sati u Ulici Ivana Meštrovića u Koprivnici, kada je 47 - godišnja vozačica  upravljala osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,44  promila. Vozačica je isključena iz daljnjeg prometovanja. 

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa utvrđena je u nedjelju, 15. travnja, u 10.36 sati na državnoj cesti broj 41 u Velikoj Mučni, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 147 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila ograničen na 50 kilometara na sat. 

Dobro je podsjetiti

 Oprezno u prometu 

Sve sudionike u prometu molimo za povećan oprez, te za poštivanje prometnih pravila i znakova. Na vozače apeliramo da se, prije nego što započnu vršenje radnji u prometu kao što su uključivanje u promet, obilaženje i pretjecanje vozila, vožnja unatrag, skretanje i slično uvjere da istu mogu izvršiti na način koji neće ugroziti ostale sudionike u prometu odnosno na siguran način. Podsjećamo da se vozači osobnih i teretnih automobila, traktora i autobusa trebaju kretati sredinom desne prometne trake, dok se vozači mopeda i motocikala trebaju kretati što bliže desnom rubu kolnika vodeći računa da ne zahvate desnu bankinu kako ne bi sletjeli sa ceste.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Sve sudionike molimo da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, te da prilikom skretanja na ravnom dijelu prometnica poštuju prometna pravila kojima se regulira prednost prolaska.

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Osobama koje su konzumirale alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Pješake podsjećamo da za svoje kretanje koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze, te da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Tijekom noćnih sati i za vrijeme smanjene vidljivosti, pješaci trebaju biti dodatno označeni izvorom svjetlosti ili reflektirajućim materijalom kako bi bili što vidljiviji. 

Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama te da se prije prelaska kolnika na obilježenom prijelazu biciklističke staze preko ceste trebaju uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći. Vozači bicikala noću i za vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti dodatno označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućim prslukom ili reflektirajućim materijalom, te moraju imati upaljena svjetla na vozilu. Podsjećamo vozače bicikala da nogostupi i obilježeni pješački prijelazi nisu namijenjeni za vožnju biciklista već kretanje pješaka, te da su dužni sići s bicikala i kretati se pješice.  

Vozači i svi putnici u motornim vozilima dužni su koristiti sigurnosni pojas. Djecu u automobilima savjetujemo prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica. Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost. 

Podsjećamo da će se u razdoblju od 16. do 22. travnja 2018. g. na području Policijske uprave koprivničko-križevačke vršiti pojačani nadzor brzine kretanja vozila. Od 18. do 19. travnja na području Policijske uprave provesti će se 24-satna akcija nadzora brzine kretanja vozila. 

Također, u utorak, 17. travnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke održati će se 1. etapa biciklističke utrke „Tour of Croatia“ na relaciji Osijek – Virovitica – Kloštar Podravski – Đurđevac – Virje – Koprivnica.



Stranica