Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2018/06/prometni_policajac02.jpg

Policijski službenici prilikom nadzora prometa sankcionirali su 88 prometnih prekršaja, od čega 21 prekršaj upravljanja pod utjecajem alkohola, 14 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom, 12 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i dva prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje.   

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 15. do 17. lipnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena, a dvije osobe lakše,  te dvije prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola bio je jedan vozač. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: oduzimanje prednosti prolaska (1), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (2) i neprilagođena brzina (1). 

Policijski službenici prilikom nadzora prometa sankcionirali su 88 prometnih prekršaja, od čega 21 prekršaj upravljanja pod utjecajem alkohola, 14 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom, 12 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i dva prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje. 

U posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva smještana su bila dva vozača, koji su i uhićeni. Spram jednog vozača proveden je žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom od 300 kuna, uvjetnom kaznom zatvora i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja vozilom B kategorije šest mjeseci. Tijekom dana provest će se žurni prekršajni postupak spram jednog vozača. Zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su dva mlada vozača.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju, 17. lipnja, 2.20 sati u Koprivnici u Ulici kneza Domagoja, kada je 21 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,42 promila. Vozač je biouhićen, te je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna, kaznom zatvora od 10 dana uvjetno na 12 mjeseci i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja vozilom B kategorije šest mjeseci. 

Najveća izmjerena brzina kretanja zabilježena je u petak, 15. lipnja, u 10,02 sati u Đelekovcu u Ulici P. Kvakana, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 82 kilometara na sat, na dijelu ceste gdje je brzina kretanja vozila ograničena na 50 kilometara na sat.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu          

Vozače podsjećamo na poštivanje prometnih pravila i propisa, da ne započinju rizične radnje vozilom kao što je pretjecanje na nepreglednim mjestima, pretjecanje kolone vozila i dr., da ne konzumiraju alkohol niti lijekove koji mogu utjecati na sigurnu vožnju,  da prilagode brzinu kretanja uvjetima na cestama i stanju na kolniku, te da drže potrebni razmak kada se kreću iza drugog vozila. 

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne kacige, te preporučamo korištenje zaštitnih odjela, jer vozači mopeda i motocikala osim ove nemaju nikakvu drugu zaštitnu opremu. Stoga je bitno da su oni kvalitetni i da veličinom odgovaraju vozaču. Kaciga koju koriste vozači mopeda i motocikala, i putnici koje oni prevoze, mora biti propisna, homologirana i pravilno pričvršćena.

Također, vozače podsjećamo da su se dužni pješačkom prijelazu približavati sa sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da mogu svoje vozilo zaustaviti radi propuštanja pješaka koji su već stupili na pješački prijelaz, a u slučaju djece, starih, iznemoglih osoba, slijepih ili drugih osoba s invaliditetom vozači su iste dužan propustiti i kad tek stupaju na pješački prijelaz.

Sve sudionike u prometu podsjećamo da se pridržavaju prometnih pravila i prometnih znakova, posebice onih koji se odnose na prednost prolaska i uključivanje u promet. 

Pješake podsjećamo da za svoje kretanje koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze, te da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama. Isto tako, apeliramo da tijekom vožnje na siguran način upravljaju biciklom, da ne umanjuju njegovu stabilnost i da vode računa o brzini kretanja, posebice na nizbrdici. 

Vozači i putnici u motornim vozilima da koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.  

Apeliramo na vozače i ostale sudionike u prometu, da budu koncentrirani na vožnju i kretanje u prometu na cestama, jer im pravovremena reakcija može spasiti život. Ukoliko se sluša glazba ista neka ne bude preglasna jer neće čuti zvuk sirene policije ili hitne pomoći. Ne telefonirati tijekom vožnje i slati poruke mobitelom, radije vozilo zaustaviti na pogodnom mjestu i obaviti razgovor ili poslati poruku.



Stranica