Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda i blagdana

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/kapa,palica.bmp

Tijekom vikenda i blagdana, 12. do 15. kolovoza, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće, od čega dvije prometne nesreće u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda i blagdana, 12. do 15. kolovoza, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće, od čega dvije prometne nesreće u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.

Nesreće su zabilježene zbog neprilagođene brzine kretanja vozila karakteristikama ceste, nepropisnog uključivanja u promet, nepropisnog mimoilaženja i vožnje na nedovoljnoj udaljenosti. Mladi vozač motocikla izazvao je neprilagođenom brzinom prometnu nesreću u kojoj je sam lakše ozlijeđen.

Sankcionirano je 115 prometnih prekršaja, od čega 19 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 28 upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Uhićeno je pet vozača, od kojih su uhićena dva mlada vozača.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 13. kolovoza, u 3.05 sati u Križevcima, kada je 25 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,67 promila. Vozač je bio uhićen.

Iako je za mlade vozače dozvoljena koncentracija od 0,00 promila alkohola u organizmu, prilikom nadzora mladih vozača u subotu, 13. kolovoza, u 20.30 sati u Križevcima kod 19 - godišnjeg vozača osobnog automobila je utvrđena koncentracija od 1,79 promila. Ovaj mladi vozač je upravljao osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje vozilima B kategorije i uhićen je.

Najveće prekoračenje ograničenja brzine kretanja utvrđeno je u petak, 12. kolovoza, u 6.23 sati u Koprivničkoj ulici u Glogovcu, kada je 26 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 124 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozače molimo da poštuju ograničenja brzine kretanja, ali i da tijekom kišnih padalina koje se povremeno očekuju tijekom tjedna dodatno smanje brzinu kretanja svojih vozila.

Podsjećamo da je brzinu kretanja vozila potrebno dodatno smanjiti na dionicama cesta koje  karakteriziraju zavoji, prijevoji i prilikom približavanja raskrižjima i obilježenim pješačkim prijelazima, kako bi se mogli u slučaju potrebe sigurno zaustaviti.

Ponovno ukazujemo na opasnosti koje sa sobom nosi upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola odnosno na povećanu mogućnost događanja prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama. Opetovano savjetujemo svim vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilom u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi službe, da zamole prijatelja ili člana obitelji koji posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom ili da vozilo ostave parkirano na parkiralištu i pješice se upute kući.

Apeliramo na mlade vozače da upravljaju onim kategorijama vozilima za koje posjeduju valjanu vozačku dozvolu, da uspore i da povećaju razmak između vozila, da poštuju prometna pravila o kretanju prometnom trakom, te ih podsjećamo da za mlade vozače vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da su dužni koristiti homologirane zaštitne kacige, a savjetujemo im i da koriste ostalu zaštitnu opremu. Ujedno podsjećamo na poštivanje postavljanih prometnih znakova, kao i prometnih pravila, posebice onih koja se odnose na ograničenja brzine kretanja, prednost prolaska kroz raskrižja, pretjecanje i obilaženje, te uključivanje u promet i stranu kretanja.

Podsjećamo sve vozače da su se dužni kretati sredinom svoje prometne trake kako ne bi kotačima zahvatili desni rub kolnika i sletjeli van kolnika odnosno kako ne bi vozilom prešli na suprotni prometni trak i udarili u vozila koje im dolazi u susret.



Stranica