Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda i blagdana

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/kapa,palica.bmp

Tijekom blagdanskog vikenda utvrđena su i sankcionirana 104 prometna prekršaja, od čega 30 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i pet prekršaja vožnje neprilagođenom brzinom. 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda i blagdana, od 23. do 26. prosinca, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća, od koji tri prometne nesreće u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i oduzimanje prednosti prolaska.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su tri prometne nesreće, od kojih nesreću s ozlijeđenom osobom. Mladi vozači izazvali su tri prometne nesreće, od kojih nesreću s ozlijeđenom osobom.

Mladi vozač koji je izazvao prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom bio je pod utjecajem alkohola.

Tijekom blagdanskog vikenda utvrđena su i sankcionirana 104 prometna prekršaja, od čega 30 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i pet prekršaja vožnje neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su tri vozača, dok ih je pet uhićeno. Proveden je jedan žurni prekršajni postupak, a na izdržavanje kazne zatvora predan je jedan vozač.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je na Badnjak, u subotu, 24. prosinca, u 23.30 sati u Starogradskoj ulici u Koprivnici, kada je 32 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,11 promila. Vozač je bio uhićen.

Pod utjecajem alkohola zatečena su četiri mlada vozača, a jedan mladi vozač odbio je podvrći se ispitivanju alkoholiziranosti. Dva mlada vozača su zatečena kako upravljaju motornim vozilima prije stjecanja prava. U posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva bila su smještena dva mlada vozača.

Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača utvrđena je kod 18 - godišnjeg vozača osobnog automobila koji je u subotu, 24. prosinca, u 10.45 sati u Herešinskoj ulici u Koprivnici upravljao pod utjecajem alkohola od 1,87 promila i izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Mladi vozač je osobnim automobilom upravljao prije stjecanja prava na upravljanje.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti  i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba.

Zasebno ističemo da je za mlade vozače dozvoljena koncentracija alkohola u organizmu od 0,00 promila, te ih molimo da istu zakonsku odredbu poštuju. Ujedno apeliramo na mlade vozače da ne upravljaju motornim vozilima ukoliko nisu stekli pravo na upravljanje istima, a što dokazuju valjanom vozačkom dozvolom odgovarajuće kategorije.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da brzinu kretanja svog vozila prilagode stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Podsjećamo sve sudionike u prometu da postupaju sukladno postavljenim prometnim znakovima na raskrižju i svjetlima semafora, a kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima.

Pješake i vozače bicikala podsjećamo na obvezno korištenje površina namijenjenih njihovom kretanju. Na pješake apeliramo da noću i za vrijeme smanjene vidljivosti koriste reflektirajuću materiju ili izvor svjetlosti, a vozače bicikala da koriste reflektirajuću biciklističku odjeću ili prsluk.

Sve vozače podsjećamo na obvezu vožnje s upaljenim svjetlima na vozilima.

Apeliramo na vozače i sve putnike u motornim vozilima da koriste sigurnosni pojas, te da se djeca prevoze na stražnjim sjedalima uz obvezno dječjih autosjedalica i korištenje sigurnosnih pojaseva. Na sve sudionike u prometu odnosno na vozače i pješake, apeliramo da ne koriste mobitele niti druge uređaje koji im odvlače pozornost s prometnice i događanja na njoj i u njenoj blizini.



Stranica