Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda i blagdana

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/kapa,palica.bmp

Tijekom produženog vikenda, od 5. do 9. siječnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća su oduzimanje prednosti prolaska i „ostale greške“ vozača. Vozači koji su izazvali prometne nesreće nisu bili pod utjecajem alkohola.

Foto: Ilustracija

Tijekom produženog vikenda, od 5. do 9. siječnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća su oduzimanje prednosti prolaska i „ostale greške“ vozača. Vozači  koji su izazvali prometne nesreće nisu bili pod utjecajem alkohola.

Utvrđen je 101 prometni prekršaj, od čega 16 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 23 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Jedan vozač bio je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u četvrtak, 5. siječnja, u 20.35 sati u Ulici Mihovila Pavleka Miškine u Goli, kada je 56 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,44 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

U nadzoru prometa pod utjecajem alkohola zatečena su tri mlada vozača, od kojih jedna mlada vozačica (jedan o 0,00 do 0,50 promila i dva od 0,50 do 01,00 promila). Jedan mladi vozač zatečen je kako prije stjecanja prava upravlja osobnim automobilom. Svi mladi vozači su isključeni iz daljnjeg sudjelovanja u prometu na cestama. Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u subotu, 7. siječnja, u 3.33 sati u Ulici Antuna Mihanovića u Koprivnici, kada je 20 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem od 0,87 promila.

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa utvrđena je u petak, 6. siječnja, u 14.30 sati na D 28 u Novom Glogu, kada se 32- godišnji vozač osobnog automobila kretao brzinom od 89 kilometara na sat, iako je na rečenoj dionici D 28 brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

 
Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Obzirom na postojeće klizave kolnike, te daljnje najave mogućih nastupa zimskih uvjeta na cestama, apeliramo na sve vozače motornih vozila da smanje brzinu kretanja svog vozila, posebice prilikom nailaska na oštre zavoje, prijevoje, mostove, nadvožnjake, raskrižja i obilježene pješačke prijelaze. Podsjećamo i na obavezno čišćenje snijega i leda s vozila prije početka vožnje, te korištenje zimske opreme.

Vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, te da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi službe, odnosno da zamole drugu osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koja nije konzumirala alkoholna pića na upravlja vozilom.

Za poseban oprez, radi nedovoljno iskustva u upravljanju vozilima u nepovoljnim vremenskim prilikama, molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na apsolutnu zabranu upravljanja vozilima nakon konzumacije opojnih sredstava i ograničenja uz smanjene najveće dopuštene brzine kretanja na otvorenim dijelovima cesta.

Pješacima i vozačima bicikala skrećemo pozornost na korištenje površina namijenjenih njihovom kretanju. Ističemo da pješaci noću i za vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti dodatno označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti, dok biciklisti moraju biti označeni korištenjem reflektirajuće biciklističke odjeće ili prsluka. Obzirom na stanje kolnika, nogostupa i biciklističkih staza, za poseban oprez molimo osobe starije životne dobi, kako ne bi došlo padova i ozljeđivanja istih.

Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica. Roditelje molimo da djeci skrenu pozornost da cesta nije igralište, te da se ne mogu na cesti sanjkati i klizati.



Stranica