Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda: Sankcionirano 109 prometnih prekršaja

Slika /PU_KK/Vijesti/VoziloRotacija2.JPG

Sankcionirano je 109 prometnih prekršaja od čega 21 upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, 19 prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 11 nekorištenja sigurnosnog pojasa i devet nepropisnih korištenja mobitela.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 16. do 18. studenoga, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom, uslijed oduzimanja prednosti prolaska, nepoštivanja svjetlosnog znaka i nepropisnog mimoilaženja. Vozači pod utjecajem alkohola, mladi vozači i recidivisti nisu činili prometne nesreće.

Sankcionirano je 109 prometnih prekršaja od čega 21 upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, 19 prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 11 nekorištenja sigurnosnog pojasa i devet nepropisnih korištenja mobitela.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva smješten je jedan vozač, dok su četiri uhićena. Provedena su četiri žurna prekršajna postupka. Dva vozač su predana na izdržavanje izrečene kazne zatvora.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 17. studenoga, u 21.40 sati u Ulici kralja Tomislava u Legradu kada je 50 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,50 promila.

Kod vozača motornih vozila najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu u 11 sati na državnoj cesti DC 41 između Majurca i Križevaca, kada je 33 - godišnji vozač upravljao neregistriranim i neosiguranim osobnim automobilom, za vrijeme kada mu je isteklo važenje vozačke dozvole, pod utjecajem alkohola od 2,43 promila. Vozač je bio uhićen, te je protiv njega proveden žurni prekršajni postupak u kojem mu je određeno zadržavanje od osam dana, te je predan u zatvor u Bjelovaru.

Pod utjecajem alkohola tijekom vikenda zatečena su tri mlada vozača. Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju u 1.40. sati u Ulici Antuna Nemčića u Koprivnici, kada je 22 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,11 promila.

Ističemo i da su tijekom vikenda mladi vozači sankcionirani i poradi nekorištenja sigurnosnog pojasa (2) i nepropisnog korištenja mobitela (2).

U činjenju prometnih prekršaja tijekom vikenda zatečeno je pet recidivista koji su počinili pet prometnih prekršaja (tri upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i dva upravljanje za vrijeme zabrane).


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Obzirom na nepovoljne vremenske prilike, kišu, susnježicu i maglu, uslijed čega su kolnici mokri i klizavi a vidljivost smanjena, molimo sve sudionike u prometu za povećan oprez, poštivanje prometnih propisa i međusobno uvažavanje.

Opetovano molimo sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti odnosno da su dužni smanjiti brzinu kretanja svojih vozila noću, za vrijeme magle, kada su kolnici mokri i klizavi, kada se približavaju zavoju, prijevoju, raskrižja, pješačkim prijelazima i drugo. 

Vozače svih vrsta vozila i pješake molimo da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „STOP“ i crvenog svjetla semafora. Ujedno, vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno. 

Na vozače apeliramo da se, prije nego što započnu vršenje radnji u prometu kao što su uključivanje u promet, obilaženje i pretjecanje vozila, vožnja unatrag i slično uvjere da istu mogu izvršiti na način koji neće ugroziti ostale vozače i pješake. Prilikom vožnje unatrag vozači moraju na vozilu upaliti sva četiri pokazivača smjera.

Kako alkohol negativno utječe na vozačke sposobnosti i povećanja rizik od događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu na cestama, na sve vozače apeliramo dan nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da vozilom upravlja osoba koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića (tzv. dogovorni vozač).

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Za poseban oprez, poglavito prilikom kretanja kroz raskrižja i uključivanja u prometu molimo vozače starije životne dobi.

Sve vozače podsjećamo da su se dužni kretati desnom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika kako ne bi zahvatili bankinu i sletjeli sa ceste odnosno na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije kako ne bi vozilima prešli na suprotni prometni trak. Također, prilikom mimoilaženja vozači moraju ostaviti dovoljan razmak između svog vozila i vozila s kojim se mimoilaze.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima dužni su koristiti sigurnosni pojas. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.


Pisane vijesti