Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda-traktorista upravljao pod utjecajem alkohola od 2,49 promila

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Tijekom vikenda sankcionirano je 230 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 3. do 6. rujna 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je pet osoba ozlijeđeno.
Uzroci događanja prometnih nesreća bili brzina neprimjerena uvjetima (2), oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno kretanje kolnikom, nepropisno pretjecanje, nepropisno uključivanje u promet i nepropisno skretanje.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su dvije prometne nesreće u kojima su četiri osobe ozlijeđene. Zabilježeno je stradavanje vozača mopeda koji nije koristio zaštitnu kacigu, te je upravljao tehnički neispravnim, neregistriranim i neosiguranim vozilom. Vozač mopeda zadobio je ozljede poradi kojih je prevezen u Opću bolnicu Koprivnica.

Tijekom vikenda sankcionirano je 230 prometnih prekršaja od čega 24 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 114 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 27 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i  devet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora dva vozača su bila uhićena, a tri vozača su bila smještena u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstava. Proveden je jedan žurni prekršajni postupak u kojem je vozač kažnjen novčanom kaznom i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 4. rujna, u 14.17 sati, u Velikoj Mučnoj kada je vozač upravljao motociklom krećući se brzinom od 122 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste broj 41 brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.

Ističemo i vozača koji je u subotu, 4. rujna, u 16.23 sati, u Majurcu upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 119 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste broj 41 brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 5. rujna, u 9.26 sati, u Đurđevcu u Ulici Đure Basaričeka, kod 43-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 2,49 promila upravljao traktorom. Vozač je bio uhićen te je proveden žurni prekršajni postupak pri nadležnom prekršajnom sudu gdje je kažnjen novčanom kaznom od 600 kuna, kaznom zatvora od 30 dana uvjetno na 12 mjeseci, zabranom upravljanja motornim vozilima F kategorije šest mjeseci i obvezom liječenja od ovisnosti o alkoholu 12 mjeseci.

Ističemo i 38-godišnjeg vozača koji je u subotu, 4. rujna, u 12.55 sati, u Dugoj ulici u Koprivnici upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,36 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstava.
Tijekom pojačanog nadzora prometa izvršen je nadzor 39 mladih vozača. Mladi vozači su počinili 12 prometnih prekršaja od čega tri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 1, 0,50 do 1,00 g/kg - 2), četiri prekršaja nepoštivanja značenja prometnog znaka, dva prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj nepropisnog korištenja mobitela, prekršaj vožnje bez upaljenih svjetala i prekršaj nepropisnog kretanja kolnikom.

Ističemo zaticanje 22-godišnjeg mladog vozača koji je u nedjelju, 5. rujna, u 00.35 sati u Dravskoj ulici u Koprivnici upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 0,82 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Ovim putem ukazujemo svim vozačima na nužnost poštivanja prometnih propisa, posebice onih koji se odnose na poštivanje prednosti prolaska i prilagodbu brzine kretanja uvjetima na prometnici i vidljivosti. Posebno naglašavamo da se je prije vršenja radnji vozilom u prometu kao što su pretjecanje, skretanje i uključivanje u promet nužno uvjeriti da se radnja može sigurno izvesti. Za poseban oprez molimo vozače mopeda i motocikala, te ističemo važnost korištenja zaštitne kacige i upravljanja tehnički ispravnim, registriranim i osiguranim mopedima i motociklima.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost posvećivati nadzoru brzine kretanja, upravljanja pod utjecajem opojnih sredstava, prijevoza djece vozilima, korištenju sigurnosnog pojasa i mobitela, kao i nadzoru vozača mopeda, motocikala i bicikala te recidivista.

Također, danas, 6. rujna, počela je nova školska godina. Policijski službenici vršiti će pojačani nadzor prometa tijekom rujna u zonama osnovnih škola kako bi djeci omogućili sigurno sudjelovanje u prometu. Sve sudionike u prometu pozivamo na oprez u zonama škola i poštivanje prometnih propisa i znakova.
 

Priopćenja | Promet i vozila