Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda - upravljao automobilom sa 4,90 promila

Slika PU_KK/Vijesti/2018/03/prometni_policajac02.jpg

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u petak, 16. ožujka, u 12.35 sati na Peteranskoj cesti u Koprivnici, kada je 47 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 4,90 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 16. do 19. ožujka, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća, od čega jedna prometna nesreća u kojoj je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede. Četiri prometne nesreće s materijalnom štetom izazvali su vozači pod utjecajem alkohola. Dvije prometne nesreće izazvali su mladi vozači, a jedan je bio pod utjecajem alkohola. Prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom izazvao je malodobni vozač koji je, prije stjecanja prava, upravljao mopedom, pri čemu je sam teško ozlijeđen.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepropisna brzina, nedovoljan razmak između vozila, nepropisna vožnja unazad, oduzimanje prednosti prolaska i kombinacija nepropisnog pretjecanja i uključivanja u promet.

Utvrđeno je 165 prometnih prekršaja, od čega 41 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 23 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je šest vozača, dok je pet vozača uhićeno. Protiv trojice vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni visokim novčanim kaznama i dugotrajnim zaštitnim mjerama zabrane upravljanja vozilima B kategorije.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirano je pet mladih vozača (jedan do 0,50 promila, jedan od 0,51 do 1,00 promila, jedan od 1,01 do 1,50 promila i dva preko 1,50 promila). Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u subotu, 17. ožujka, u 8.55 sati na otvorenom dijelu ceste Repaš - Ždala, kada je 23 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,65  promila.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u petak, 16. ožujka, u 12.35 sati na Peteranskoj cesti u Koprivnici, kada je 47 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 4,90 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa utvrđena je u nedjelju, 18. ožujka, u 17.20 sati u Zagrebačko ulici u Svetom Ivanu Žabnu, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 91 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti. Naglašavamo da je prilikom vožnje po mokrom i skliskom kolniku potrebno smanjiti brzinu kretanja vozila, a posebice na opasnijim dijelovima cesta (oštri zavoji, prijevoji, nadvožnjaci, raskrižja i dr.) kako ne bi došlo do gubitka nadzora nad vozilom i slijetanja vozila van ceste.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Sve sudionike u prometu, a posebice mlade vozače, molimo za poštivanje prometnih znakova i pravila kojima se regulira pravo prednosti prolaska, te na povećan oprez prilikom vršenja radnji vozilom u prometu kao što su pretjecanje, obilaženje, uključivanje u promet, vožnja unazad i drugo.

Pješacima savjetujemo da koriste nogostupe, da cestu prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima nakon provjere „gledanjem lijevo-desno-lijevo“, da ne stupaju naglo na kolnik između parkiranih vozila, te da noću i u vrijeme kišnih i snježnih oborina budu označeni reflektirajućim materijalom ili izvorom svjetlosti.

Upozoravamo vozače bicikala da za vrijeme smanjene vidljivosti obavezno koriste biciklističke ili pješačko-biciklističke staze gdje ih ima, a ukoliko ih nema, da se kreću uz desni rub kolnika. 

Ističemo da svi vozači bicikala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti uslijed kiše i snijega budu označeni reflektirajućim materijalom ili izvorom svjetlosti, da na prednjoj strani bicikla moraju imati upaljeno svijetlo bijele boje, a na stražnjoj strani bicikla upaljeno svijetlo crvene boje.

Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Na sve vozače i pješake apeliramo da tijekom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele ili slične uređaje, kojim im skreću pozornost s događaja na prometnicama. 



Stranica