Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda - utvrđeno čak 37 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola

Slika PU_KK/Vijesti/2015/09/prometni_policajac02.jpg

Pet prometnih nesreća koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola, čak 37 zabilježenih prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola u redovnom nadzoru prometa, jedan zadržan i tri uhićena vozača podaci su koji i nadalje izdvajaju vožnju pod utjecajem alkohola kao dominantni problem i uzrok događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba na području Policijske uprave koprivničko - križevačke. 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, 18. do 20. prosinca, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je osam prometnih nesreća, od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenim osobama i sedam s materijalnom štetom. U nesrećama je jedna osoba teško i jedna lakše ozlijeđena. Uzroci događanja prometnih nesreća bili su neprilagođena brzina, nepropisno skretanje, oduzimanje prednosti prolaska, nedovoljan razmak između vozila i nedovoljna udaljenost od desnog ruba kolnika. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su pet prometnih nesreća.

Sankcionirano je 120 prometnih prekršaja, od čega 37 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 13 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom brzinom.

Pet prometnih nesreća koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola, čak 37 zabilježenih prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola u redovnom nadzoru prometa, jedan zadržan i tri uhićena vozača podaci su koji i nadalje izdvajaju vožnju pod utjecajem alkohola kao dominantni problem i uzrok događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba na području Policijske uprave koprivničko - križevačke.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržan je jedan vozač. Uhićena su tri vozača, a protiv dva su provedeni žurni prekršajni postupci. Jedan je vozač predan na izdržavanje izrečene kazne zatvora.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 20. prosinca, u 3.54 sati na Trgu Silvija Strahimira Kranjčevića u Križevcima, kada je 33 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,24 promila. Vozač je bio isključen iz daljnjeg sudjelovanja u prometu.

Najveće prekoračenje ograničenja brzine kretanja vozila zabilježeno je u nedjelju, 20. prosinca, u 14.20 sati na Ivanjskoj cesti u Koprivnici, kada je 26 - godišnja vozačica upravljala osobnim automobilom brzinom od 89 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozače podsjećamo da upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola negativno utječe na njihove vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometne nesreće.

Ponovno svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taxi-službe odnosno da upravljanje vozilom prepuste osobi za koju znaju da posjeduje valjanu vozačku dozvolu i da nije konzumirala alkoholna pića.

Mlade vozače ponovno podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne smiju niti pokušati upravljati vozilima, odnosno da za njih vrijedi dopuštena koncentracija od 0,00 promila alkohola u organizmu.

Na vozače motornih vozila apeliramo da poštuju ograničenja brzine kretanja, te da  brzinu kretanja svojih vozila prilagode karakteristikama i stanju ceste, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i postavljenim prometnim znakovima.

Sve sudionike u prometu podsjećamo da su dužni postupati sukladno značenju prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, kao i sukladno značenju svjetala semafora na raskrižjima. Posebno ističemo da su vozači koji vozilom skreću ulijevo dužni propustiti sva vozila koja im dolaze u susret iz suprotnog smjera.

Vozačima skrećemo pozornost da su se dužni kretati sredinom prometne trake kako kotačima ne bi zahvatili desni rub kolnika i sletjeli vozilom van kolnika, odnosno kako se ne bi kretali središnjom linijom kolnika i udarili u vozila koja im dolaze u susret iz suprotnog smjera.



Stranica