Rezultati nadzora prometa vikendom: Sankcionirano 29 alkoholiziranih vozača

Slika PU_KK/Vijesti/2018/09/alkotest02.jpg

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 14. do 16. rujna, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća, od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom i nesreća s ozlijeđenom osobom. U nesrećama je jedna osoba smrtno stradala, jedna osoba je teško ozlijeđena, dok su tri osobe lakše ozlijeđene. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepropisno prelaženje kolnika, nepropisno kretanje kolnikom, oduzimanje prednosti prolaska, neprilagođena brzina i držanje životinje bez nadzora.

Mladi vozač pod utjecajem alkohola izazvao je prometnu nesreću u kojoj je putnik smrtno stradao, dok su vozač i dva putnika lakše ozlijeđeni.

Sankcionirano je 137 prometnih prekršaja, od čega 29 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 43 upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom, 30 nekorištenja sigurnosnog i 10 nepropisnih korištenja mobitela.

Uhićeno je pet vozača, a dva su vozača bila smještena u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 15. rujna, u 1 sat u Ulici Ivana Česmičkoga u Koprivnici, kada je 24 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,05 promila. Vozač je bio uhićen.

Najveće prekoračenje brzine kretanja utvrđeno je u petak, 14. rujna, u 18.45 sati na otvorenom dijelu državne ceste broj 2 između Budančevice i Đurđevca, kada je 43 -godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 160 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 90 kilometara na sat.

Tijekom vikenda poradi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su četiri mlada vozača.  Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 15. rujna, u 3 sati na otvorenom dijelu državne ceste broj 2 Kladare – Kloštar Podravski, kod 18 - godišnjeg vozača koji je izazvao prometnu nesreću s poginulom osobom upravljajući osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,78 promila.

Ističemo i da su tijekom vikenda mladi vozači sankcionirani i poradi prekoračenja dopuštenih brzina kretnja (3), nekorištenja sigurnosnog pojasa (5), nepravilnog prijevoza djece i nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje.

Najveće prekoračenje brzine kretanja kod mladih vozača utvrđeno je u petak, 14. rujna, u 20.56 sati u Ulici Stjepana Radića u Budančevici kada je 22 - godišnja vozačica upravljala osobnim automobilom brzinom od 145 kilometara na sat, iako je u brzina ograničena na 70 kilometara na sat.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozače podsjećamo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na sigurnost cestovnog prometa, te im stoga savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića da upravlja vozilom.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila, na nužnost poštivanja ograničenja brzina kretanja u naselju i van naselja, te povećan oprez prilikom pretjecanja i vršenja radnji vozilom u prometu.

Sve vozače podsjećamo da su se dužni kretati desnom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika kako ne bi zahvatili bankinu i sletjeli sa ceste odnosno na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije kako ne bi vozilima prešli na suprotni prometni trak.

Opetovano apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti odnosno da su dužni smanjiti brzinu kretanja svojih vozila noću, za vrijeme mokrih i klizavih kolnika, kišnih oborina, u vršnim satima, u zoni raskrižja i pješačkih prijelaza i drugo.

Sve sudionike molimo da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora. Podsjećamo vozače koji skreću ulijevo, da prije samog skretanja, moraju propustiti sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno. 

Na vozače apeliramo da se, prije nego što započnu vršenje radnji u prometu kao što su uključivanje u promet, obilaženje i pretjecanje vozila, vožnja unatrag i slično uvjere da istu mogu izvršiti na način koji neće ugroziti ostale vozače i pješake. Prilikom vožnje unatrag vozači moraju na vozilu upaliti sva četiri pokazivača smjera. Istovremeno, vozače podsjećamo da ne smiju parkirati svoja vozila na mjestima na kojima otežavaju normalno odvijanje prometa, u zonama obilježenih pješačkih prijelaza, na nogostupima i biciklističkim stazama, te u zoni raskrižja.

Vozače motocikala molimo da poštuju prometne propise, te da oni, i putnici koje prevoze, uvijek koriste pravilno pričvršćene homologirane zaštitne kacige i da ne „ulijeću u škare“.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima dužni su koristiti sigurnosni pojas. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

Pješake, poglavito djecu, molimo da ne istupaju ili istrčavaju na prometnice iza parkiranih vozila, te da za prelazak ceste koriste postojeće obilježene pješačke prijelaze.

Sve sudionike u prometu tijekom predstojećeg tjedna, molimo za povećan oprez u zonama osnovnih i srednjih škola, te dječjih vrtića. Posebno naglašavamo nužnost poštivanja ograničenja brzine kretanja u zoni obrazovnih ustanova, nužnost poštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima, kao i poštivanje pravila vezanih uz zaustavljanje i parkiranje vozila. 

Tijekom tjedna pojačano će se vršiti nadzor korištenja mobitela i sličnih uređaja od strane vozača, te nadzor korištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i svih putnika u vozilima.

Pozivamo građane da se priključe preventivnoj akciji „Zajedno za manje stradalih u prometu“, koja će se od 9 do 11 sati provesti na Zrinskom trgu u Koprivnici, te sudjeluju u provedbi i obilježavanju Europskog dana bez poginulih u prometu. 



Pisane vijesti