Rezultati nadzora prometa vikendom: Upravljao automobilom brzinom od 162 kilometara na sat

Slika /ikone/policajac_autocesta01.jpg

Tijekom vikenda ukupno je sankcionirano 270 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 15. do 18. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća od kojih prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. Uzroci prometnih nesreća bili su nepropisna vožnja unazad (2), nepropisno pretjecanje, brzina neprimjerena uvjetima i nepropuštanje pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu.
Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su tri prometne nesreće s materijalnom štetom, dok su mladi vozači izazvali dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. Oba mlada vozača koji su izazvali prometne nesreće bila su pod utjecajem alkohola. 

Tijekom vikenda ukupno je sankcionirano 270 prometnih prekršaja od kojih 33 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 140 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 29 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i devet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora pet vozač je bilo uhićeno, a pet vozača je bilo smješteno u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Provedena su četiri žurna prekršajna postupka u kojima su prekršitelji kažnjeni visokim novčanim kaznama i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 15. svibnja, u 11.11 sati na državnoj cesti broj 2, u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 162 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 16. svibnja, u 14.30 sati, u Drnju, kada je 36 – godišnji vozača upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,00 promila. Vozač je bio uhićen i protiv njega je u nedjelju, 17. svibnja, na Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Koprivnici proveden žurni prekršajni postupak. Vozač je kažnjen novčanom kaznom od 10.500 kuna i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije šest mjeseci.  

Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja iz članaka 199. ZSPC-a zatečena su dva recidivista. Oba recidivista su bila uhićena i protiv njih su provedeni žurni prekršajni postupci.
Također, izvršen je nadzor 49 mladih vozača kojom prilikom je utvrđeno 12 prekršaja od kojih šest prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 1, 0,50 do 1,00 g/kg – 2; 1,00 do 1,50 g/kg – 3), dva prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja nepropisne vožnja unazad, prekršaj upravljanja vozilom noću bez upaljenih svjetala i prekršaj ne postupanja sukladno značenju prometnog znaka. Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača, utvrđena je u 00.25 sati u nedjelju, 17. svibnja, u Ulici kralja Tomislava u Križevcima, kod 18 -godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,33 promila.
 

Priopćenja | Promet i vozila