- Rezultati pojačanih mjera u prometu -

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

U vremenskom razdoblju od 11. listopada od 15 sati do 14. listopada do 6 sati na području PU koprivničko-križevačke proveden je pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača i nadzor prometovanja mladih vozača.

Foto: Ilustracija

U vremenskom razdoblju od 11. listopada od 15 sati do 14. listopada do 6 sati na području PU koprivničko-križevačke proveden je pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača i nadzor prometovanja mladih vozača. 

Policijski službenici kontrolirali su 264 vozača i vozila od čega 23 mlada vozača, te je ukupno  ostvareno 166 represivnih mjera. Poradi vožnje pod utjecajem alkohola sankcionirano je 14 vozača i jedan mladi vozač (nekorištenje sigurnosnog pojasa).

Osim nadzora vozača pod utjecajem alkohola i mladih vozača, policijski službenicisu utvrđivali i druge prekršaje, te su tom prilikom utvrdili prekršaje: 70 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 11 pretovara teretnih automobila, sedam nekorištenja sigurnosnog pojasa,šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilima, četiri prekršaja se odnosilo na nepoštivanje prednosti prolaska, tri prekršaja upravljanja vozilima kojima je isteklo važenje prometne dozvole, dva prekršaja upravljanja prije stjecanja prava i dva nekorištenja zaštitne kacige. 

Iz prometa je isključeno ukupno 19 vozača i osam vozila, dok je privremeno oduzeto šest vozačkih dozvola. Ostvareno je pet aktivnosti sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu i jedna aktivnost sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu. 

 Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u nadzoru prometa u posebnu prostoriju za smještaj do otrježnjenja smješteno je bilo devet osoba. 

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u četvrtak, 13. listopada, u 19.40 sati u Ul. Nikole Tesle u Križevcima, kada je hrvatski državljanin (1979.) upravljajući osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,28 g/kg skrivio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je u 20.50 sati smješten u posebnu prostoriju do otrježnjenja, te je danas 14. listopada, u 8.20 sati uhićen i protiv istog će se u 13.30 sati provesti žurni prekršajni postupak. 

Poradi počinjenih prekršaja uhićena su bila tri vozača protiv kojih su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su isti kažnjeni kaznama uvjetnog zatvora, novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima „B“  kategorije. 

Na području PU u činjenju prekršaja u povratu zatečena su tri vozača. U vrijeme pojačanog nadzora prometa, dogodile su se dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. 

Također, u četvrtak, 13. listopada, od 8 do 12 sati na području ove Policijske uprave, u suradnji sa PU varaždinskom, proveden je pojačani nadzor cestovnog prometa na državnoj cesti D - 2. 

U sklopu pojačanog nadzora prometa policijski službenici bili su usmjereni na nadzor brzine kretanja, vožnju pod utjecajem alkohola, nadzor teretnih automobila, nadzor autobusa koji organizirano prevoze djecu, nadzor traktora i mladih vozača.

Tijekom provođenja pojačanog nadzora kontrolirana su 34 vozila, od čega 31 osobni automobil i tri teretna  automobila, izvršena su tri tehnička pregleda teretnih automobila, a o čemu su  sačinjeni Zapisnici o tehničkom pregledu vozila na cestama. 

Utvrđeno je 36 prekršaja, od čega 30 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja  (od 10 do 20 km/h u naselju – jedan, od 20 do 30 km/h u naselju – 27, od 30 do 50 km/h u naselju – dva), jedan prekršaj odnosio se na nekorištenje sigurnosnog pojasa, jedan na nepošitivanje prednosti prolaska i četiri ostala prekršaja.

Sukladno Zakonu o radnom vremenu obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu utvrđen je jedan prekršaj nepropisnog korištenja tahografa.  



Stranica