Rezultati pojačanog nadzora brzine kretanja vozila

Slika PU_KK/Vijesti/2009/11/cobre01.jpg

U razdoblju od 16. do 22. travnjana području Policijske uprave koprivničko -križevačke proveden je pojačani nadzor brzine kretanja vozila.

Foto: Ilustracija  

U razdoblju od 16. do 22. travnjana području Policijske uprave koprivničko -križevačke proveden je pojačani nadzor brzine kretanja vozila. 

Policijski službenici kontrolirali su 296 vozača i vozila, ukupno je  utvrđeno 236 prekršaja, od čega  93 prekršaja  prekoračenja dopuštenih brzina kretanja vozila.           

Po stupnjevima prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, najviše je sankcionirano prekoračenja brzine kretanja od 20 do 30 km/h u naselju (46), zatim  više od 50 km/h u naselju (21) i od 20 do 30 km/h u naselju (19). 

Tijekom provođenja pojačanih mjera korišteni su uređaji za nadzor brzine: „Traffivision“, „Famashot“, „Multanova“ i laserski uređaji za nadzor brzine te od preventivnih uređaja  makete Multanove i predočnik brzine. 

Osim nadzora brzine kretanja vozila, policijski službenici utvrdili su i druge prekršaje: 28 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 10 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, devet prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilima, sedam prekršaja pretovara, četiri nekorištenja zaštitne kacige, četiri nepropisna pretjecanja, tri prekršaja nekorištenja svjetala, dva upravljanja neregistriranim vozilom i dr. 

Iz prometa je isključen ukupno 31 vozač i devet vozila, dok je privremeno oduzeto 18 vozačkih dozvola. Utvrđena su četiri prekršaja sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu. 

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u nadzoru prometa u posebnu prostoriju do otriježnjenja smješteno je bilo 12 vozača. 

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u petak, 20. travnja u 18.10 sati uVinogradskoj ulici u Đurđevcu, kada je hrvatski državljanin (1992) upravljao mopedom pod utjecajem alkohola od 2,58 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja, nakon čega je uhićen i doveden nadležnom prekršajnom sudu gdje je kažnjen kaznom zatvora od 10 dana uvjetno na godinu dana, novčanom kaznom od 1 000 kuna i zabranom upravljanja vozilima M kategorije šest mjeseci. 

Najveća brzina zabilježena je u petak, 20. travnja u 16.57 sati kada je hrvatski državljanin upravljao osobnim automobilom Virovskom ulicom u Novigradu Podravskom, brzinom od 128 km/h iako je maksimalna brzina kretanja vozila ograničena na 60 km/h. 

Poradi počinjenih prekršaja uhićeno je bilo devet vozača, protiv istih su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni kaznama zatvora, kaznama uvjetnog zatvora, novčanim kaznama, zabranama upravljanja vozilima B i M kategorije. Dva vozača predana su u zatvor u Bjelovaru na izdržavanje kazne zatvora. 

Na području Policijske uprave u činjenju prekršaja u povratu zatečeno je osam vozača. 

U vrijeme pojačanog nadzora prometa zabilježeno je pet prometnih nesreća, od čega prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. Uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila zabilježena je prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. 

U sklopu pojačanog nadzora, u petak, 20. travnja, od 13 do 19 sati, u suradnji sa Policijskom upravom varaždinskom i Policijskom upravom virovitičko – podravskom, na području cijele PU koprivničko – križevačke provedena je akcija nadzora brzine kretanja vozila. 

U akciji su ukupno utvrđena 52 prekršaja, od kojih 33 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila (63 %). Po stupnjevima prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, najviše je sankcionirano prekoračenja brzine kretanja u naselju od 20 do 30 km/h (14), zatim od 30 do 50 km/h (11), od 10 do 20 km/h (7) i iznad 50 km/h (1), dok nije bilo utvrđenih prekršaja nepoštivanja ograničenja brzina kretanja vozila izvan naselja. Tijekom provođenja akcije nisu zabilježene prometne nesreće.



Stranica